Ina Coşeru, președinta Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului R. Moldova a vorbit pentru PS News despre pregătirea cetățenilor din R. Moldova cu două zile înainte de alegerile prezidențiale și Referendum.
Sondajele sunt pozitive, contăm pe diaspora noastră din toate țările Uniunii Europene. Avem 1.000.000 de cetățeni plecați, care sperăm să înțeleagă importanța acestui scrutin.
Propaganda este multă. Noi cu colegii suntem în nordul țării, unde sunt mulți vorbitori de limbă rusă și trebuie să aduci mesajele în ambele limbi și sunt foarte influențați de propaganda în limba rusă.
Ina Coşeru descrie campania pe care o duce împreună cu colegii săi că fiind asemănătoare unui război hibrid din cauza tensiunilor la care sunt supuși, dar vorbește și despre ignoranța vârstnicilor, în special, din mediul rural și a vorbitorilor exclusiv de limba rusă.
Eu mă simt personal ca într-un adevărat război hibrid, pentru că atât de mare este presiunea, tensiunea și trebuie să faci față. Trebuie să ajungi la toată lumea să explici fake-urile legate de război, de UE, etc.
Există un grad destul de mare de ignoranță, iar oamenii au nevoie de informații noi, din această cauză suntem repartizați prin toată țara și lucrăm în toate raioanele din țară.
Sunt oameni care nu ar vrea să se implice și să discute cu prietenii lor, cu cunoscuți lor, cu rudele, pentru că sunt dezinformați puternic. Nu vor să interacționez mult pentru că merg pe linia lor de propagandă și nu vor să audă mesajele noastre.
Președinta Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului R. Moldova speră că alegerile prezidențiale Maia sandu să câștige din primul tur.
Trebuie lucrat mult cu populația, dar suntem în prezent în teritoriu și în media și pe rețele de socilizare, în ambele limbi și facem tot posibilul că pe 20 și octombrie, majoritatea cetățenilor din R. Moldova să voteze și să trecem poate din primul tur la prezidențiale.
Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova au loc alegerile prezidențiale și un referendum pentru aderarea țării la UE.
În total, la alegeri vor fi deschise 2.221 de secții de votare, inclusiv 234 peste hotare. Pragul de validare a scrutinelor este de o treime din numărul alegătorilor incluși pe liste, transmite Radio Chișinău.
Pe buletinul de vot sunt înscriși 11 candidați.Un candidat poate câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă obține cel puțin 50% plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează turul doi de scrutin cu primii doi candidați cu cel mai mare număr de voturi.
De asemenea, pentru a fi validate alegerile prezidențiale precum, și referendumul, la votare trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.
La referendumul național, cetățenii vor răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, Constituția Republicii Moldova va fi modificată și va include dezideratul integrării europene.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News