Prezidențialele din România, cu ecou în SUA. Expertă: Se urmărește îndeaproape

Sursa foto: Captură video

Alegerile prezidențiale 2025 din România au loc într-un context tensionat, după anularea controversată a unei runde electorale anterioare. Situația a atras atenția administrației Trump și experților din SUA, țara noastră fiind acum un subiect major de analiză politică, a spus Iulia Joja, expertă în securitate, în direct la Euronews. Motivele exacte ale anulării alegerilor din 2024 și posibilele interferențe externe ridică semne de întrebare asupra transparenței și capacității autorităților române de a gestiona procesul electoral.

Iulia Joja: România e un subiect principal pe agenda politică de la Washington

Iulia Joja, expertă: „Cel mai probabil, din cauza întâmplărilor din noiembrie și decembrie anul trecut, România și, în principal, alegerile de acum au devenit un subiect central aici, la Washington. În anii precedenți, România și alegerile din România erau tratate drept un stat important, un aliat, dar unul din multe state aliate, multe state partenere și, în general, un stat, să spunem așa, fără probleme. România este o țară foarte pro-americană, pro-occidentală, este un partener ușor pentru Statele Unite.

Din cauza a ceea ce s-a întâmplat în noiembrie și decembrie, în România, anularea alegerilor – și tot procesul care a dus până la acel punct și după, cum s-a soluționat sau nu s-a soluționat problema anulării alegerilor și datorită sau din cauza modului ideologic, să spunem, politic, în care administrația de aici privește alegerile din România, din Germania și din alte țări europene -, a devenit un subiect principal. Sigur, trebuie să înțelegem, în bula politică și adiacent politică. Pentru americanul de rând din Iowa sau din Minnesota sau așa mai departe, România nu reprezintă un subiect central – și sunt șanse foarte mici, nici nu ne dorim să ajungem în acel scenariu, în acel context, însă pentru cei care se ocupă sau urmăresc politica internațională, dar și politica internă, în special aici, în Washington, România este un subiect principal. Nu mi s-a întâmplat până acum – sunt aici de aproape șase ani – nu mi s-a întâmplat niciodată ce mi s-a întâmplat în ultimele săptămâni și luni: în orice fel de discuție cu colegi profesioniști sunt întrebată ce se mai întâmplă în România, cum, care este situația cu alegerile? Și atunci, foarte mulți ochi – din administrația americană, cât și din contextul experților, al celor care monitorizează, analizează politica internațională – România este un subiect și se urmărește îndeaproape modul în care decurg aceste alegeri, modul în care au decurs campaniile din ultimele săptămâni și cum va fi analizat politic și interpretat politic rezultatul alegerilor, nu-i așa, din turul I și, ne așteptăm cu toții, din turul al doilea”, a spus aceasta, în direct la Euronews.

Iulia Joja: Nu există încă un motiv unic sau două motive foarte clare cu privire la anularea alegerilor din România. „Au fost rușii problema? A fost TikTok-ul?”

Iulia Joja a atras atenția asupra lipsei de transparență și a confuziei legate de anularea alegerilor prezidențiale din România în 2024, subiect discutat intens la nivel internațional.

„Răspunsul scurt la întrebarea dumneavoastră (n.r. dacă autoritățile din România au luat măsuri odată cu anularea alegerilor prezidențiale din 2024) este „nu”. Răspunsul mai complicat este: nu e atât de simplu. Dacă mă uit la întrebările care au fost puse aici, la Washington, dar și în capitalele importante europene cu privire la alegeri – și nu mă refer aici la un lider politic al unei țări sau altul, ci per ansamblu la comunitatea de experți, la societatea civilă, la cei care analizează politica internă și externă – nu există încă un motiv unic sau două motive foarte clare cu privire la anularea alegerilor. În continuare, mie și altora, multora, ni se pun întrebări sub forma: Au fost rușii problema din cauza căreia s-au anulat alegerile?A fost TikTok-ul?Care a fost, de fapt, problema?. Faptul că avem în continuare asemenea întrebări mă duce la răspunsul scurt: NuNe lipsesc măsurile luate de către autoritățile române, ne lipsesc în continuare transparența, un pic mai mult context și un pic mai multă analiză.

Și diferiți candidați la alegerile prezidențiale, și societatea civilă din România, și jurnaliștii au solicitat, de-a lungul acestor luni de când s-au anulat alegerile, un raport cuprinzător al autorităților române care să pună punctul pe „i” și să ne arate mai multe dovezi care au dus la anularea alegerilor, ca să putem să oferim un răspuns mai clar. Ei bine, acest raport lipsește. Datele nu sunt complete în acest moment. Știm că au fost mai multe motive. Știm că a existat susținere politică din Occident, cel puțin parțială, că diferiți lideri europeni și americani – din fosta administrație – au spus că au existat motive suficiente pentru a anula alegerile. Știm că foarte mulți români, în momentul în care s-au anulat alegerile, s-au considerat sau s-au declarat drept ușurați, că era o amenințare foarte mare, un necunoscut foarte mare, s-a declanșat anxietate, uneori panică și așa mai departe, dar rămân în continuare foarte multe întrebări nelămurite. Asta și în comparație cu alte cazuri unde a existat interferență electorală externă – mă refer la Moldova, mă refer și la Franța, mă refer și la alte state, alegerile americane din 2016 și nu numai – unde răspunsul la investigații a fost unul mai detaliat. Și atunci, autoritățile, din lipsa unui raport clar și a unei analize clare, nu au putut lua toate măsurile necesare (…). Și mă gândesc și la perioada campaniei, în care cel puțin unul, dacă nu mai mulți candidați, au făcut apel la autoritățile electorale din România cu privire la incidente pe TikTok, nu-i așa?, care includeau sute de mii de repostări, like-uri și așa mai departe. Deci, știm că au existat probleme, dar măsurile nu au putut fi luate în totalitate pentru că lipsește baza, lipsesc motivele clare pentru care s-au anulat alegerile. A fost, în special, o problemă de TikTok? Dacă s-ar fi stabilit că problema centrală a fost TikTok-ul, măsura care trebuia adoptată ar fi fost fie ca autoritățile românești responsabile să aibă o relație mai directă cu TikTok și să poată interveni mai direct asupra conturilor și campaniei, fie să închidă TikTok-ul.

Dacă ar fi închis TikTok-ul, atunci devine o problemă politică, nu-i așa?, pe care am văzut-o, cu nuanțe, în relația transatlantică, în care administrația americană a spus: Nu trebuie cenzurată sub nicio formă exprimarea liberă pe platformele de social media, pentru că asta ar limita gradul de democrație în aceste alegeri. Și atunci, ăsta este un exemplu foarte clar al situației în care ne aflăm: pe de o parte, probleme tehnice, fără o explicație completă, pe de altă parte, presiuni politice, evident din interior, din contextul campaniei, dar și din exterior, inclusiv de aici, de la Washington.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: