Skip to content
Politică

Prim-procuror, reținut de DNA după ce ar fi primit mită asfaltarea drumului de acces la locuința sa

Procurorii DNA l-au reținut pe Ioan Gligor Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, acesta fiind acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni de luare de mită, trei dintre ele fiind în formă continuată, de șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și de fals în declarații.

Procurorii susțin că, în perioada 2009-2012, Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș (denunțător în cauză). În schimb, magistratul trebuia să soluționeze favorabil dosarele penale care îl vizau pe denunțător și să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă.

”În vara anului 2009, inculpatul Sabău Gligor Ioan, i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea (denunțător în cauză), să doneze municipiului Beiuș suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa din municipiul Beiuș.

Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului, beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate și decontate din bugetul local al primăriei decât dacă terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost în proprietatea primăriei Beiuș”, se arată într-un comunicat DNA.

Pe 28 septembrie 2009, s-ar fi fost încheiat un contract de donație prin care reprezentanții Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco – Catolică Oradea, au donat municipiului Beiuș suprafața respectivă de teren, în condițiile în care e rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco – Catolice.

”În primăvara anului 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan a aflat, printr-un intermediar, despre intenția persoanei din conducerea primăriei Beiuș de a formula un denunț penal împotriva sa pentru săvârșirea unor fapte de corupție, comise în exercițiul mandatului de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș.

În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenințarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, amenințare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituțiile anticorupție, respectiv Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea”, se mai arată în comunicat.

DNA mai susține că, la începutul anului în contextul în care aceeași persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș era cercetată de o unitate de Parchet în mai multe dosare de corupție, iar în presa locală au apărut mai multe articole pe această temă, inculpatul Sabău Gligor Ioan l-a determinat pe cumnatul său Lupaș Mihai Dinu să nu formuleze un denunț penal împotriva funcționarului respectiv pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită, comise în legătură cu eliberarea autorizațiilor de construcție a unor imobile aparținându-i denunțătorului și să nu sesizeze organele abilitate. În acea perioadă Sabău se afla în relații cordiale cu acel funcționar și nu avea cunoștință de intenția lui de a formula denunț penal împotriva sa.

”La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului (instituție publică, administrând fondul forestier aflat în domeniul public al Primăriei mun. Beiuș), până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro.
Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv”, mai arată DNA. Sechestru asigurator ar fi fost ridicat pentru că Ioan Sabău s-a împăcat cu funcționarul respectiv.

”În perioada 2011 – 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunțător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute în lege”, se mai arată în comunicat.

Pe 29 mai 2015, inculpatul i-ar fi cerut unui om de afaceri – persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestui Parchet – să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței sale, fără ca acestasă achite contravaloarea lucrărilor. În schimb, inculpatul ar fi urmat să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat.

”Pe parcursul anului 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan a realizat lucrări de reabilitare și modernizare a unei case de vacanță, aflată în proprietatea sa și care nu figurează menționată în declarația de avere întocmită de acesta la data de 04.06.2015, depusă ulterior la Consiliul Superior al Magistraturii”, mai susține DNA, potrivit b1.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *