O brutărie din Sânpetru de Câmpie, care produce pâine de casă din grâul cultivat în comună, a anunțat, miercuri, că a decis să nu ridice prețul pe fondul majorării TVA și să mențină costul de 9 lei pe kilogram.
”Începând cu data de 1 august 2025, conform Legii nr. 141/2025, cota standard de TVA a fost majorată de la 19% la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9% au fost înlocuite cu o cotă unică de 11%. Cu toate acestea, prețul pâinii rămâne neschimbat. Pâinea proaspătă, de calitate, va avea în continuare prețul de 9 lei/kg”, a anunțat, miercuri, primarul comunei Sânpetru de Câmpie, Spiru Șerban Crăciun, pe Facebook.
Întrebat care este explicația menținerii prețului la pâine, în condițiile în care majoritatea produselor de panificație s-au scumpit, Spiru Șerban Crăciun a afirmat că pâinea nu este un lux, ci o necesitate și că brutăria și-a asumat să suporte diferența de cost.
”S-a decis menținerea prețului de până acum pentru că pâinea nu este un produs de lux, nu este un moft, e o necesitate, e viață. Pâinea se mănâncă, mai ales la noi, în Ardeal, de trei ori pe zi. Și pentru că lucrurile se schimbă peste noapte și nu au nicio legătură cu traiul zilnic și cu ceea ce ține de pâine, administratorii au hotărât să suporte această creștere a taxelor, cei 0,20 RON în plus și să ofere același preț. Familia mea, care este un mare producător de grâu aici, la Sânpetru de Câmpie, și asigură întreg procesul de producție, a decis astfel din respect față de clienți. Se știe că atunci când a fost lansat acest sortiment piața era saturată și nimeni nu dădea vreo șansă pâinii de casă de la Sânpetru. Dar, ușor-ușor, consumatorul a fost educat ca atunci când mănâncă pâine, să mănânce un produs de calitate, fără amelioratori sau alte prostii. Eu, în poziția de primar, venit din domeniul agrozootehnic, sunt ca o punte între producător, țăran, acel om care vine să-și plătească taxele și mi-e foarte ușor să văd ce se află într-o comunitate. Pâinea de la Sânpetru deservește foarte mult satul și zona de Câmpie, în care nu există o opulență”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Sânpetru de Câmpie.
El a precizat că pâinea de casă are anumite caracteristici aparte, comparativ cu cea produsă industrial și că deși prețul manoperei este mai mare, calitatea și consistența sunt net superioare.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News