În România se desfăşoară în aceste zile o campanie media care promovează casătoriile între persoane de acelaşi sex, prima de acest gen.
Astfel, publicitarii au creat un cadru sobru, pe fond negru, ca să dea seriozitate şi greutate subiectului, iar în ceea ce priveşte partea emoţională au implicat părinţii.
„Fiecare părinte vrea să îşi vadă copilul la casa lui”, stă scris pe ecranul negru, pentru ca privitorul să se gândească la drama prin care trec părinţii care au copii membri ai comunităţii LGBTQIA+.
Mai departe, este amintit faptul că „Persoanele LGBTQIA+ nu au încă dreptul să îşi întemeieze o familie în România”.
Aşadar, campania media nu se referă doar la dreptul minorităţilor „clasice” din comunitatea gay, ci şi la transsexuali, transgeni, persoanele intersex, persoanele asexuale, aromantice, demisexuale, autosexuale, abrosexuale, pansexuale sau trisexuale.
Conform unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din luna mai, România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex.
Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația ACCEPT.
Speța în care este inclusă și România este aceeași în care CEDO s-a pronunțat încă din luna ianuarie împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, caz care viza refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex.
România pregătește recunoașterea căsătoriilor gay din punct de vedere al dreptului la reședință
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că se va acorda dreptul de liberă circulaţie şi şedere soţilor de acelaşi sex, în spiritul unor decizii ale CJUE și CCR.
Ce prevede proiectul MAI
Proiectul lansat de MAI în dezbatere publică elimină din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România „condiționarea acordării dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene, de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex”, potrivit expunerii de motive care invocă, de altfel, deciziile CJUE și CCR.
„Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, spune Ministerului Afacerilor Interne.
„Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, se mai arată în motivare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News