Skip to content
" "
Economie Societate

Prima centrală pe gaze din România închide două grupuri. Câte rămân în funcțiune

Două grupuri ale centralei termoelectrice de la Iernut, prima centrală din România care a funcţionat exclusiv cu gaze naturale, vor fi scoase definitiv din funcţiune începând cu 1 februarie.

Prin urmare, mai rămân două grupuri, cu care conducerea Romgaz trebuie să decidă ce va face după ce va pune în operare noua centrală în ciclu combinat, după anul 2020. Opțiunile sunt fie casarea, fie retehnologizarea, arată B1.ro.

Așadar, două dintre cele patru grupuri care mai funcţionau la CTE Iernut, centrală deţinută şi operată de Romgaz, cu o putere instalată de 100 MW fiecare, vor fi retrase definitiv din exploatare, de la 1 februarie, potrivit datelor Transelectrica.

Centrala de la Iernut a fost construită cu şase grupuri, toate construite în perioada 1963-1967, patru de 100 MW şi două de 200 MW, în total 800 MW. Primul grup al centralei, de 100 MW, a fost pus în funcţiune în 1963, şi a reprezentat o premieră: a fost primul grup de 100 MW din România şi cel mai mare din ţară la acea vreme.

Romgaz construieşte deja o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, investiţie de circa 320 de milioane de euro Noua centrală este construită de Romelectro, în asociere cu Duro Felguera, şi va fi dată în funcţiune în 2020. Lucrările de construcţie sunt finalizate în procent de 74%, potrivit ultimelor date prezentate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *