Skip to content
Politică

Prima decizie controversată a Comisiei de Cod Electoral: cum vor fi aleși primarii

Comisia de Cod electoral a votat, marti, primele decizii referitoare la noua legislații electorale. Astfel, principiul potrivit caruia primarii urmeaza a fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, rămâne în vigoare, în timp ce consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot pe liste, urmand a se cadea de acord in urma unor negocieri si asupra alegerii presedintilor de Consiliu Judetean, anunta Mediafax.

Astfel, principiul potrivit caruia consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot proportional, pe lista, a intrunit unanimitatea optiunilor, respectiv 15 voturi.

Principiul potrivit caruia primarii vor fi votati prin vot direct intr-un singur tur a intrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi „pentru” – aceasta varianta fiind agreata de coalitia de guvernare.

Varianta sustinuta de PNL, potrivit careia primarii ar trebui sa fie alesi in doua tururi, a intrunit doar 5 voturi „pentru”.

In ceea ce priveste alegerea presedintilor de CJ nu s-a agreat o propunere, in conditiile in care coalitia de guvernare a sustinut varianta alegerii intr-un singur tur, iar PNL varianta alegerii in doua tururi, in timp ce UDMR s-a abtinut.

„In ceea ce priveste alegerea presedintilor de CJ propun sa facem un dialog pentru a strange 10 voturi pana saptamana viitoare pentru a gasi o solutie”, a precizat presedintele Comisiei, VValeriu Zgonea propunerea acestuia fiind agreata de Mihai Voicu (PNL).

Zgonea a precizat ca actuala coalitie de guvernare sustine mentinerea actualului sistem de vot in privinta alesilor locali, respectiv un singur tur pentru primari si presedinti de CJ si vot proportional pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Deputatul PNL Mihai Voicu a precizat ca PNL agreeaza alegerea primarilor si a presedintilor de CJ in doua tururi si vot proportional pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi „pentru” si o abtinere mentinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali si judeteni.

De asemenea, in unanimitate, Comisia a decis ca, in cazul candidatilor independenti la o functie de consilier local sau judetean, atribuirea mandatului sa se realizeze doar daca acestia obtin un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *