Prima dispută în noua coaliție. Liberalul Adrian Cozma: „PSD nu are nicio justificare”

Ionuț Pucheanu și Adrian Cozma. Captură PS News

Invitați la „Puterea Știrilor”, deputatul PNL Adrian Cozma și președintele PSD Galați, Ionuț Pucheanu, au prezentat cele mai noi discuții din coaliția de guvernare pe cazul lui Mircea Abrudean. „Vorbim deocamdată în baza unor speculații de presă”, a punctat Adrian Cozma. „Cel mai corect ar fi să nu ne împiedicăm de un nume și să putem merge mai departe”, a adăugat Ionuț Pucheanu.

Apar primele disensiuni la nivelul Guvernului învestit de doar 4 zile. Liberalii îl acuză pe actualul premier, Marcel Ciolacu, că refuză numirea lui Mircea Abrudean în funcția de Secretar General al Guvernului. Mircea Abrudean este o propunere a Partidului Național Liberal, așa cum s-a stabilit la ultima împărțeală din Guvern.

În ceea ce privește acest subiect, liberalul Adrian Cozma a declarat că: „Vorbim deocamdată în baza unor speculații de presă. Cu siguranță aceste aspecte vor fi clarificate în cadrul dialogului direct între liderii PSD și PNL, la ședința coaliției. O astfel de poziție din partea premierului Ciolacu, dacă s-ar dovedi reală, nu ar avea nicio justificare și cu siguranță va fi foarte greu de acceptat de către Partidul Național Liberal. Chiar pot să spun că nu va fi acceptată de Partidul Național Liberal. Activitatea lui Mircea Abrudean în cadrul Guvernului Nicolae Ciucă a fost una eficientă, iar PSD nu a avut reproșuri în legătură cu aceasta până acum. Consider că toate propunerile aduse de către Partidul Național Liberal au fost discutate în PNL, în partid și discutate în cadrul formării noului guvern cu termenii noștri, iar PNL a votat solidar cu miniștrii propuși de PSD. Discutăm până la urmă de un respect care trebuie să existe în cadrul coaliției și în momentul de față nu vreau să mă gândesc la altceva decât la bună credință, iar legat de situația lui Mircea Abrudean, cred că va fi lămurită în cel mai scurt termen”.

Pe același subiect, președintele PSD Galați, Ionuț Pucheanu a adăugat că: „O poziție fermă auzită din gura domnului Ciolacu legat de dl. Abrudean, atât cât reușesc să urmăresc fluxul de știri, eu, unul, nu am văzut. Într-adevăr, sunt niște speculații, așa cum și eu aș putea specula la nivel de subiect de presă, ca să zic așa, că poate problemele astea vin, totuși, din interiorul PNL-ului, deși nu cred așa cum îl cunosc eu personal pe dl Abrudean. Acum, cam în toate partidele, știți că sunt grupuri, grupulețe, prietenii și amiciții. Nu putem nega lucrul acesta, că există în toate. Acum, fiecare dintre noi, cei de la PSD, ar trebui să ne uităm la noi sau în interiorul partidului să vedem dacă există într-adevăr probleme, care ar putea fi aceste probleme și, evident, și voi, cei de la PNL, să vă refaceți o analiză. Dacă într-adevăr rezultă probleme, atunci cel mai corect ar fi să nu ne împiedicăm de un nume și să putem merge mai departe”.

Cine este Mircea Abrudean, liberalul pe care Ciolacu refuză să îl numească secretar general al Guvernului

Mircea Abrudean (PNL) a fost secretar general al adjunct al Guvernului, iar în perioada 2019-2021 a fost prefect al județului Cluj. Potrivit CV-ului public, în anul 2021, Mircea Abrudean a absolvit programul postuniversitar „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare. În 2019, Abrudean a fost șeful serviciului de relații publice al Primăriei Câmpia Turzii. Între 2017-2019 a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tetarom SA – Parcul industrial din Cluj.

Anterior a mai lucrat la Transelectrica și SIAB Developement SRL, consilier de informare pe POSDRU la Ministerul Educației, referent, inspector de specialitate, expert la Consiliul Județean Cluj. În anul 2006, a fost delegat oficial al Consiliului Județean Cluj la Bruxelles. Mircea Abrudean, în vârstă de 39 de ani, este licențiat în relații internaționale și studii europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și are un Masterat în Managementul proiectelor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative.

În cea mai recentă declarație de avere depusă la Agenția Națională de Integritate, în iunie 2022, Mircea Abrudean a trecut o cotă parte de 50% dintr-un teren agricol în Cluj-Napoca de 4.660 mp, cumpărat în anul 2007, un apartament de 213 mp în Cluj, cumpărat în anul 2020, ceasuri de 15.000 de euro dobândite între anii 2019-2021. În 2021, a vândut un autoturism cu 27.600 euro. Abrudean declara că are în conturi 561.000 de lei și a acordat un împrumut de 422.000 de lei către firma ROMANIAN DINERS SRL, la care este și acționar. El a mai acordat un împrumut de 10.000 de euro unei persoane fizice.

CV-ul lui Mircea Abrudean

Declarația de avere a lui Mircea Abrudean

Secretariatul General al Guvernului (SGG) se organizează şi funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea prim-ministrului, având rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice şi de strategie aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului şi a prim-ministrului, precum şi reprezentarea Guvernului şi a prim-ministrului în faţa instanţelor judecătoreşti. Secretariatul General al Guvernului asigură, prin aparatul propriu, continuitatea derulării operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, constituind elementul de legătură şi de stabilitate a guvernării.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: