Skip to content
Politică

PRIMA ieșire a BOR de după ultimul anunț al PSD legat de referendumul familiei EXCLUSIV

basilica.ro

Citiți în cele ce urmează despre PRIMA ieșire a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de după ultimul anunț al Partidului Social Democrat (PSD) legat de referendumul privind modificarea articolului 48 din Constituția României (cel privind definiția familiei).

CITIȚI ȘI: Vestea pe care o așteaptă 3 milioane de români! Vicepremierul Stănescu a făcut anunțul

Așa cum probabil ați văzut deja, viceprim-ministrul Paul Stănescu a afirmat luni că, „după toate calculele”, referendumul legat de schimbarea art. 48 din legea fundamentală va avea loc în luna mai.

În acest context, PSnews.ro a luat legătura luni după-amiază cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru un punct de vedere legat de aparenta apropiere a referendumului (situația va fi definitivată doar după ce legea va trece de plenul Senatului, va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis, apoi va fi publicată în Monitorul Oficial).

Pentru început, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a precizat că a primit această veste „cu bucurie și cu încrederea că un demers civic corect și validat de Curtea Constituțională ar putea să-și atingă finalitatea”.

În continuare, Vasile Bănescu a ținut să contrazică acuzația potrivit căreia referendumul ar fi orientat împotriva cuiva (de exemplu, împotriva minorităților sexuale).

„Este un referendum care are în conținutul său ideea protejării familiei naturale. Nu este un referendum orientat împotriva cuiva, nu este vorba de raportare negativă față de anumite persoane, ci este vorba de o finalitate prin excelență pozitivă, care privește interesul major al copiilor și al familiei pe care noi o numim «familie naturală». Așadar, sperăm să se finalizeze într-adevăr acest demers civic fără precedent până acum în România postdecembristă. E vorba despre milioane de oameni care și-au exprimat în mod corect o dorință și e un drept fundamental acesta de a organiza un referendum”, a detaliat Bănescu.

Întrebat cum s-ar împăca articolul 48 modificat cu alte două articole constituționale (art. 16, care interzice discriminarea, și art. 26, care protejează viața privată), Vasile Bănescu a argumentat că „nu e vorba de suprimarea vreunui drept existent acum în societatea românească”.

„Nu există niciun fel de coliziune între modificarea articolului 48 din Constituție și articolele citate de dumneavoastră, pentru că în primul rând nu e vorba de suprimarea vreunui drept existent acum în societatea românească – deci nu se suprimă niciun drept al cuiva prin această modificare -, iar în al doilea rând persoanele care nu alcătuiesc o familie naturală nu sunt în niciun fel discriminate prin această modificare. Există și familii monoparentale care intră sub incidența protecției pe care statul o acordă familiei, există și cupluri care nu se căsătoresc și de asemenea sunt ocrotite… Adică nu apare nicio formă de discriminare reală prin această modificare. Dimpotrivă: această modificare vine în consonanță deplină cu articolul referitor la întemeierea familiei din Codul Civil românesc (art. 258 – n.r.), în care se specifică clar că familia este întemeiată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Nu este așadar decât o completare constituțională adusă ordinii sociale care rezultă din Codul Civil românesc”, a explicat teologul.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a ținut să precizeze că nici cuplurile homosexuale nu au de suferit.

„Aceste cupluri nu sunt în niciun fel afectate. Ele în acest moment sunt total scoase de sub incidența vreunei discriminări, nu au niciun fel de problemă majoră legată de un drept anume, nu li se suprimă niciun drept existent… Deci acest articol nu intră în coliziune cu drepturile vreunei alte minorități. În România, nu există dreptul la căsătorie homosexuală. Așadar, această modificare nu aduce după sine schimbarea vreunui drept al cuiva”, a arătat oficialul BOR.

Confruntat cu unele temeri exprimate în spațiul public, potrivit cărora modificarea art. 48 din Constituție ar stabili o normă care le-ar da apă la moară celor care ar urmări să discrimineze minoritățile sexuale, Vasile Bănescu a negat această ipoteză, amintind de poziția CCR pe acest subiect.

„Nu – este exclus lucrul acesta! Este vorba de pronunțarea unor specialiști notorii în zona jurisprudenței românești. Și în primul rând trebuie luată în calcul decizia absolut limpede a Curții Constituționale. Dacă Curtea Constituțională a României ar fi identificat în acest demers vreo consecință negativă asupra vreunui alt cetățean sau asupra vreunei categorii de cetățeni, cu siguranță nu ar fi validat acest demers și acest referendum. Reperul fundamental în acest context îl constituie sfera specialiștilor în drept, și ei sunt reprezentați în România de Curtea Constituțională a României”, a încheiat Bănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *