Prima prognoză pentru anul agricol 2024. România este pe roșu la toate culturile

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay
Suprafața însămânțată cu cereale de iarnă și rapiță a fost afectată în mod negativ de seceta din toamna trecută, iar deficitul de precipitații din ultimele luni îngrijorează fermierii din sud-estul țării. Comisia Europeană estimează că fermierii români vor obține anul acesta randamente mai mici la grâu, orz și rapiță.

După cea mai caldă iarnă din 1991 încoace, cu temperaturi cu 3-4 °C peste media pe termen lung de la începutul lunii decembrie până la jumătatea lunii martie și precipitații mai reduse decât în mod obișnuit în sudul țării, fermierii care au mizat anul acesta pe grâu și rapiță ar putea recolta mai puțin decât anul trecut, un an nu foarte bun pentru agricultură, se arată într-o prognoză a Comisiei Europene.

Pentru grâu se estimează o producție de 4,52 de tone la hectar, cu 1% sub cea din 2023, dar cu 7% peste media ultimilor cinci ani. România este astfel printre cele nouă state membre cu producții de grâu în scădere, cel mai semnificativ minus fiind estimat pentru Austria (minus 7%) și Slovacia (minus 7%). Dacă ne raportăm la întreaga Uniune, premisele sunt pozitve, cu o creștere de 2% a randamentului la hectar, până la 5,6 tone la hectar.

Producția de grâu din 2023, conform datelor din 26 iulie 2023 comunicate pentru Economica de către INS, a fost de 9.172.195 de tone, cu 5,6% mai mare decât în 2022, dar sub cea din 2021 când fermierii au realizat 10,4 milioane de tone. Din datele Comisiei Europene însă, producția de grâu dur coroborată cu cea de grâu moale se cifrează la 10,1 milioane de tone de pe 2,2 milioane de hectare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: