Skip to content
Politică

PRIMA reacţie a Alinei Bica după decizia CCR privind abuzul: „Într-unul din minunatele dosare care mi s-au făcut”… EXCLUSIV

Alina Bica (fostul procuror-şef al DIICOT) a oferit, miercuri după-amiază, pentru PSnews.ro, prima reacţie după decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu.

Iniţial, juristul şi-a exprimat rezervele că încă nu citise comunicatul CCR, dar, aflând că instanţa ceruse ca sintagma „în mod defectuos” să fie redefinită, Alina Bica a răspuns râzând: „Am avut dreptate”.

CITIŢI ŞI: UPDATE CCR a decis: abuzul în serviciu trebuie redefinit

„Eu nu am cerut, în contestaţie, dezincriminarea abuzului în serviciu sau eliminarea acestei sintagme. Eu am cerut ca legiuitorul să definească noţiunea de «defectuos», pentru că «îndeplinirea defectuoasă» poate să însemne ceva pentru o persoană şi altceva pentru altă persoană. Şi au fost, de exemplu, într-unul din minunatele dosare care mi s-au făcut mie, mi s-a reproşat că am adresat întrebări neserioase – textual scrie în rechizitoriu. Şi atunci, vreau să-mi zică cineva: ce înseamnă «neserios»? Adică am făcut ce a zis legea, dar n-a fost suficient? Şi am argumentat tot în contestaţie, la Curte, următorul lucru: există un rechizitoriu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care procurorul scrie, expressis verbis, pentru un funcţionar trimis în judecată pentru abuz în serviciu, că, da, a respectat legea, dar, cu toate astea, felul în care a respectat-o e defectuos. Mi se pare ciudat. Deci, da, cred că textul, în sine, este foarte larg, nepredictibil şi constat că decizia e una corectă”, a detaliat Bica.

Pe de altă parte, Alina Bica a refuzat să se pronunţe în chestiunea privind neincriminarea abuzului în serviciu în numeroase ţări ale Uniunii Europene.

„Aici, sincer, nu mă pronunţ – e o chestiune de decizie penală. Nu mi se pare o tragedie nici dacă se elimină, nici dacă rămâne. Dar să fie clar definit”, a punctat fosta şefă a DIICOT.

În continuare, Alina Bica a ţinut să le dea o replică acelora care o critică pentru contribuţia la elaborarea prezentelor coduri penale, în care este incriminat, printre altele, abuzul în serviciu.

„Această definiţie a abuzului în serviciu de la 297 (articolul 297 din Noul Cod Penal – n.r.) este preluată – n-am inventat-o eu. A fost scrisă de Dongoroz (juristul Vintilă Dongoroz – n.r.) în 1968, în Codul Penal, şi a fost explicitată de Dongoroz în ’68. Eu am considerat-o predictibilă de ce? Pentru că 40 de ani de practică judiciară şi ceea ce eu am învăţat în facultate, prin «defectuos» se înţelegea, în accepţiunea de investigare a acestei infracţiuni, că cineva a încălcat legea, a creat un prejudiciu şi a creat un beneficiu din crearea prejudiciului. Aşa a fost practica din 1968 până în 2013, când a fost numită doamna Kovesi la conducerea DNA. Mintea mea nu a putut să gândească că cineva ar putea gândi altfel decât am fost învăţată după Dongoroz. Îmi pare rău. Deci, dacă eu aş fi ştiut că cineva poate să interpreteze altfel decât era practica… Adică infracţiunea era predictibilă prin practică. Eu nu mi-am putut închipui că se pot nega 40 de ani de claritate pe o infracţiune. Eu n-am crezut! Vă rog să mă credeţi! Până la urmă, eu cred că se culege ceea ce s-a semănat. Ştiţi ce se întâmplă? În Statele Unite ale Americii, o decizie de acum 200 de ani este literă de lege! Oamenii ştiu că, dacă s-a interpretat aşa, aşa rămâne”, a încheiat Alina Bica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *