Skip to content
Politică

Prima reacție a Ambasadei SUA cu privire la scandalul din jurul lui Ponta

Ambasada Statelor Unite la București oferă o primă reacție cu privire la scandalul iscat în jurul lui Victor Ponta, după ce acesta din urmă a fost inculpat de către DNA.

Ambasada SUA la Bucureşti nu comentează “cazuri individuale” însă susţine că orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali “trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe”.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei, instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea “complet independent” şi trebuie respectate “întru totul” atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil.

Ambasada precizează că legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor.

Reamintim că Premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

Citește și: DNA face publice acuzațiile la adresa lui Victor Ponta. Primele declarații ale premierului, după audieri

Faptele retinute de anchetatori ar avea legatura cu faptul ca Ponta ar fi beneficiat de o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA ‘Sova si Asociatii’ de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, desi nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare dintre cele doua case de avocatura.

In acelasi dosar, procurorii sustin ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale). Faptele ar avea legatura cu functia de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat ca l-a desemnat pe Dan Sova ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine si ministru al Transporturilor, in conditiile in care premierul ar fi beneficiat in trecut de foloase din partea acestuia si de dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism. Pentru aceste din urma trei acuzatii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta.

1 comentariu la “Prima reacție a Ambasadei SUA cu privire la scandalul din jurul lui Ponta

  1. Minunat, sa fie bine , sa nu fie rau, basescu,iohannis, doldora de dosare adevarate , nu facaturi, trebuiau tratati egal, la timpul lor, acum dupa ce si-au creeat justitia lor isi exprima exigenta fata de altii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *