Skip to content
Politică

PRIMA reacție de la vârful UDMR privind Legea gazelor offshore: Și România trebuie să rămână cu ceva EXCLUSIV

cugetliber.ro

PSnews.ro a obținut marți prima reacție de la vârful Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) în legătură cu Legea exploatărilor offshore, care a primit luni vot final în Camera Deputaților.

DETALII AICI: UPDATE Legea offshore, votată în Camera Deputaților (for decizional)

După cum puteți citi în linkul de mai sus, au fost exprimate 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 abţineri. Situația votului electronic (disponibilă AICI) arată că toți cei 17 deputați UDMR prezenți și-au exprimat o opțiune favorabilă, la fel precum colegii din PSD și ALDE. Pe de altă parte, amintim că la votul inițial, cel din Senat, UDMR se abținuse, în timp ce partenerii de coaliție votaseră în favoarea inițiativei de act normativ, cot la cot cu PNL.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă marți cu Bende Sándor, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Precizăm că aceasta este prima declarație publică a unui UDMR-ist despre Legea offshore – nici măcar președintele Kelemen Hunor nu a exprimat un punct de vedere pe această temă.

Încă de la început, Sandor Bende a ținut să precizeze că într-o afacere trebuie să câștige ambele părți, iar noua formă a legii exact asta face.

„Eu spun că într-o afacere este cel mai corect… cea mai bună afacere este atunci când ambii parteneri câștigă. În momentul de față, cred că a ieșit o lege bună pentru România, corectă: și față de investitori, și față de țară. Pe de o parte, noi nu avem o tehnologie atât de avansată, cu care să putem extrage acele gaze care sunt în Marea Neagră. Pe de altă parte, nu putem să dăm pe gratis aceste bunuri. În consecință, aceste amendamente care au fost făcute în Camera Deputaților din partea Comisiei pentru industrii eu sunt de părere că sunt corecte.

Pe de o parte, le-am adus anumite facilități acestor investitori, dar le-am adus și niște obligații pe care trebuie să le respecte. În cazul impozitării și redevențelor, eu cred că ceea ce s-a decis ieri în Camera Deputaților este o formulă corectă”, a explicat Bende pentru PSnews.ro.

Confruntat cu nemulțumirile exprimate de-a lungul timpului de către reprezentanții petroliștilor cu privire la noua Lege offshore, deputatul UDMR a reluat ideea căii de mijloc.

„Întotdeauna trebuie să existe o cale de mijloc. Nu se poate să fii mulțumit doar atunci când obții tot ceea ce îți dorești. Atunci cu ce se alege partea cealaltă? Eu încă o dată spun: trebuie să facem în așa fel (și asta s-a decis ieri în Parlament), ca ambii parteneri – și statul român, și investitorii – să aibă de câștigat. Eu sunt sigur că investitorii vor avea de câștigat: poate că nu nivelul la care s-au așteptat dânșii; în schimb, și România trebuie să rămână cu ceva din aceste resuse naturale”, a punctat Bende.

Întrebat dacă se așteaptă la presiuni din partea companiilor exploatatoare de petrol și gaze naturale care au interese la Marea Neagră sau chiar dacă a simțit vreo presiune din partea lor în timpul parcursului parlamentar al Legii off-shore, Bende Sandor a negat.

„Nu m-aștept să urmeze presiuni din partea lor – cel puțin în ceea ce mă privește pe mine. În cele aproximativ 5 luni în care s-a discutat în Comisia de industrii acest proiect de lege, eu consider că am avut discuții corecte, pertinente. Nu am simțit eu personal niciun fel de presiune din partea nimănui”, a încheiat deputatul de Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *