Skip to content
Politică

PRIMA reacție din ALDE la întrebările pentru referendumul din 26 mai. Norica Nicolai: Este jenant!

psnews.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai consideră că cele două întrebări anunțate de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul pe Justiție din data de 26 mai, presupun modificări constituționale care nu respectă statul de drept.

”Este jenant că tot vorbim în țara asta despre statul de drept, despre dezbatere și foarte puțini dintre noi suntem în stare să respectăm această opțiune pentru că dacă domnul președinte ar fi respectat statul de drept ar fi trebuit să știe că astfel de întrebări presupun modificări  constituționale și să avem două decizii ale CCR care nu ar fi cu consultare prin referendum pe chestiuni care țin de modificarea Constituției, pentru că regimul și-al ordonanțelor de urgență, și al amnistiei și al grațierii sunt strict prevăzute în Constituție”, a spus Norica Nicolai.

De altel, eurodeputatul se întreabă dacă referendumul va avea  numărul necesar de oameni la vot, încât acesta să fie validat.

”E un referendum electoral. Care va fi soluția în condițiile în care vor fi validate ambele întrebări sau este validată o singură întrebare? Ce va face președintele după aceea? Sau care este ipoteza cu consecințe politice în momentul în care populația nu se prezintă la referendum și nu-l validează? Eu cred că riscăm să vulnerabilizăm și gluma pe respectarea dreptului de drept de care nu suntem în stare să dăm dovadă în momentul de față. Așteptăm prezența președintelui în campania electorală”,  a mai adăugat europarlamentarul.

Reacția Noricăi Nicolai vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, joi, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat întrebările pentru referendumul pe justiție ce va fi organizat pe 26 mai, în aceeași zi în care au loc și alegerile europarlamentare:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea refernedumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede legea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat anterior care sunt temele care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, precum şi posibilitatea ca ordonanţele să poată fi atacate la Curtea Constituţională.

Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar”, a declarat în urmă cu două săptămâni Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *