Skip to content
Puterea Știrilor Video

Prima reacție din PSD despre presupusa legătură a lui George Simion cu FSB: Ar fi foarte grav ca un parlamentar să fie atât de apropiat de un stat ostil României

Inquam Photos / Octav Ganea

Prima reacție din PSD privind declarația fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, care susține că președintele AUR, George Simion, a avut o întâlnire, în urmă cu 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB, a venit la „Puterea Știrilor”. Invitat în studioul emisiunii, deputatul PSD Bogdan Gruia

„Dacă informațiile pe care le spune fostul ministru moldovean sunt adevărate, problema este extrem de gravă ca un membru al Parlamentului României și președintele unui partid aflat în Parlamentul României să aibă contacte atât de directe cu serviciile de informație ale Rusiei, un stat ostil României și blocului NATO, mai ales în această perioadă. Eu am încredere și sper că serviciile de informații ale României sunt puse la curent cu informațiile care tocmai s-au spus în declarațiile făcute.

SIE și SRI, dacă au fost informate de omologii lor dintr-o altă țară, cu siguranță că s-au documentat foarte bine pe acest subiect și, cu atât mai mult că vorbim de politicieni, ar trebui să fie toți verificați la sânge până în măduva oaselor ca să știm dacă România este apărată cu adevărat și dacă cei care o conduc teoretic sunt cu adevărat loiali României sau altor state.

În toată această dispută legată de perioada complicată pe care o trecem în ultimul an de zile, cred că principalul factor care contează în perioada aceasta este loialitatea față de poporul român și față de Constituția țării noastre. Iar ceea ce spune fostul ministru trebuie probat și cu documente și instituțiile statului trebuie să le aibă, cu siguranță”, a afirmat Bogdan Gruia la „Puterea Știrilor”.

Social-democratul a precizat că l-a întâlnit pe George Simion când acesta din urmă a trecut prin județul Bistrița-Năsăud și i s-a părut că are „intenții bune”.

„Părerea mea era una de intenții bune atunci, în schimb nu putem garanta că în spatele unei intenții bune se află cu adevărat un lucru care să fie în interesul românilor, iar dacă ceea ce spune fostul ministru este adevărat mie mi se pare foarte grav că o persoană care e atât de apropiată de un inamic al României și al NATO poate să fie astăzi în Parlamentul României, dar trebuie să fie verificate informațiile”, susține deputatul PSD.

Bogdan Gruia a mai afirmat că speră ca autoritățile statului să își facă treaba în cazul celor care pun „altceva deasupra interesului României”

„Eu sper din tot sufletul că instituțiile statului chiar își fac treaba la sânge și oricine care se află într-o poziție publică fie în Parlament, Guvern, orice structură a statului care are altceva deasupra interesului României, atunci când a pus mâna pe Constituție și pe Biblie și a jurat credință Patriei România, ar trebui să fie dus ușor-ușor departe de acest domeniu”, a conchis deputatul PSD.

Anatol Șalaru: George Simion s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu un șef din FSB, serviciu secret rusesc

Într-un interviu pentru publicația În Linie Dreaptă, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R.Moldova, susține că George Simion, liderul AUR, a avut o întâlnire, în urma cu 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB.

După expulzarea lui Simion din Republica Moldova în 2015, Anatol Șalaru, atunci deputat la Chișinău, afirmă că l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova) ca să îi ceară explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație de la serviciile secrete ucrainene, care îl monitorizează de mulți ani și că, la Chișinău, „Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului”, a declarat Anatol Șalaru, pentru În Linie Dreaptă.

Fostul ministru a afirmat că s-a mirat că actualul lider al AUR, perceput ca un unionist, a primit atunci interdicție de a intra în Moldova.

„Eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova) pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze. SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova (echivalentul SRI). El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat din timp de serviciile echivalente din România despre expulzarea lui George Simion.

Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus directorul SIS.

Mi-a mai spus că, chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci, în timpul acela, directorul SIS-ului, o persoană foarte bine informată”, a afirmat Anatol Șelaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *