Skip to content
Politică

Prima reacție din PSD după avertismentul Comisiei Europene. Dumitru Buzatu: Am să-i scriu și eu o scrisoare lui Timmermans!

INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, luni, pentru PSNews.ro, că-i va trimite și el o scrisoare lui Frans Timmermans, în care îl va atenționa că ”nu o să-l mai recunoaștem ca membru al internaționalei socialiste”. Declarația vine după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene a avertizat asupra derapajelor României de la principiile statului de drept.

 

Dumitru Buzatu consideră că avertismentul lansat de Timmermans vine ca urmare a unei presiuni din grupul de prieteni.

”Am să-i scriu și eu o scrisoare domnului Timmermans și o să-l avertizăm că, dacă mai continuă să ne scrie scrisori, noi nu o să-l mai recunoaștem ca membru al internaționalei socialiste. Cred că are mai degrabă o presiune constantă pe care o exercită cineva din grupul de prieteni, de cunoștințe care are sau nu un interes în România”,  a declarat social-democratul.

Reacția lui Dumitru Buzatu vine în contextul în care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare în care avertizează că Articolul 7 din Tratatul UE va fi declanșat în cazul României dacă modificările aduse Codurilor Penale vor intra în vigoare.

Scrisoarea este datată 10 mai, fiind adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

În ultimele luni, Comisia Europeană a fost nevoită să tot revină asupra evoluției statului de drept în România. Comisia a subliniat de fiecare dată că se fac pași înapoi în progresele înregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar și recomandările date pentru a le rezolva nu au fost luate în considerare.

De asemenea, nici recomandările făcute de Comisia de la Veneția sau GRECO nu au fost abordate. Din păcate, ultimele evoluții din România depășesc problemele existente privind statul de drept. În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat – oprirea acestui trend și revenirea României pe calea cea bună (…) însă această a fost ignorată„, se arată în scrisoarea semnată de Timmermans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *