Skip to content
Politică

Prima reacție din PSD după demisia lui Cîmpeanu. Radu Oprea: „Este un gest foarte corect”

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Purtătorul de cuvânt al PSD a comentat, în exclusivitate pentru PS News, demisia ministrului Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu. Radu Oprea precizează că demisia este întotdeauna un act unilateral, dar acum intervine în urma unei discuții din spațiul public: „Cred că este un gest foarte corect că a intervenit această demisie. Este evident că, din perspectiva noastră, atât timp cât este o demisie, ea se acceptă. Vine în spațiul public în urma unor dezbateri intense asupra plagiatului și este normal și ca un astfel de gest, din punctul meu de vedere, să se întâmple”.

În privința succesorului „la cârma” forului de resort, Radu Oprea spune că este mai puțin important cine va fi ministrul Învățământului și vorbește de un plan național de țară în domeniu, ca lucrurile să funcționeze. „Important este să nu mai venim din nou și din nou cu reforme care bulversează sistemul de învățământ din România și care nu fac să existe o calitate mai bună, o predictibilitate mai bună a ceea ce îi așteaptă pe elevi și profesori, a învățământului dual de care vorbim tot timpul, dar rezultatele nu sunt atât de spectaculoase pe cât ni le-am fi dorit. Toate astea ar trebui să fie într-un plan național de țară, în care lucrurile să funcționeze”, punctează oficialul PSD.

Radu Oprea privește cu îngrijorare creșterea decalajului educațional între rural și urban și chiar între urban și urban:„Dacă ne uităm cu atenție și dăm la o parte media și în interiorul orașelor mari există acest decalaj puternic între accesul copiilor cu posibilități materiale mai scăzute și cei care provin din familii cu posibilități materiale. Măsurile Partidului Social Democrat pentru sistemul de educație sunt exact în această direcție, de a micșora decalajul. Cifrele arată că această falie a crescut în timpul pandemiei, că învățământul online nu a fost sub nicio formă de ajutor celor cu posibilități materiale scăzute, prin lipsa de acces la infrastructura necesară (tablete, abonamentul la internet), iar toate acestea au fost în defavoarea celor cu posibilități materiale scăzute”.

Perspectiva pentru România este extrem de gravă din acest punct de vedere, concluzionează purtătorul de cuvânt al PSD.

Partidul Național Liberal este în căutarea unui nou ministru al Educației, după demisia „din proprie inițiativă” a lui Sorin Cîmpeanu. Printre numele vehiculate se numără consilierul prezidențial Ligia Deca, dar și fostul ministru Monica Anisie, în prezent președinte al PNL Sector 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *