Prima reacție din PSD după eliberarea lui Piedone. Senatorul PSD Matei Bogdan: „Mesajul este foarte clar!”

Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, senatorul PSD Matei Bogdan a comentat decizia răsunătoare a magistraților în cazul Cristian Popescu Piedone. Amintim că fostul primar Cristian Popescu-Piedone condamnat definitiv în mai 2022 la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar – a fost pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.

„Dincolo de calculele politice ale partidelor, cel mai important lucru este faptul că domnul primar a fost eliberat. Am ascultat cu foarte mare atenție pledoaria domnului avocat Cristian Ene. Domnia sa, dincolo de termenii judecătorești, ne spune foarte clar că am avut parte de decizii incorecte înainte de a se lua ultima decizie pe care și dvs. ați prezentat-o și atunci cred că întrebarea noastră, a tuturor, este în felul următor: cine răspunde în toată această perioadă de suferința provocată atât domnului primar, cât și familiei domniei sale sau tuturor celor care i-au fost alături în toată această perioadă? Cine răspunde de această nedreptate? Dincolo de faptul că noi ne facem anumite calcule politice, aici nu mai e vorba de așa ceva, aici avem de-a face cu distrugerea unei vieți.

Iar în momentul în care ai luat o astfel de decizie și închizi nevinovat un om 1 an de zile… cred că aceasta este tema principală a noastră, a tuturor și nicidecum a calculelor politice. O administrație locală sau oricum s-ar denumi ea, trebuie să fie condusă de cineva. Dincolo de bătăliile politice, cred că cel mai important mesaj acesta este: timp de 1 an de zile, dar și înainte de acest an de zile – pentru că a fost un proces în derulare în care și dvs. ați prezentat pe larg tot ceea ce s-a întâmplat – cine răspunde de aceste lucruri?

Aici mesajul e foarte clar pe care noi, societatea civilă, ar trebui să-l arătăm celor care judecă astăzi”, a declarat senatorul PSD Matei Bogdan, în exclusivitate la Puterea Știrilor.

Piedone, candidatul PSD la Primăria Sectorului 5 în 2024?

Întrebat dacă ia în calcul, în acest context, Partidul Social Democrat (PSD) să îi propună lui Cristian Popescu Piedone să candideze la Primăria Sectorului 5, în 2024, sub sigla PSD, senatorul PSD Matei Bogdan a declarat: 

„Sigur se pot face multe calcule. În acest moment nu avem un candidat pentru Primăria Sectorului 5 cu care ieșim în față și spunem că acesta este omul potrivit la locul potrivit. Însă, dvs. ați sesizat un lucru foarte important: dl. Piedone ar putea candida și independent(…). E mult prea devreme să avem astfel de discuții de candidați cu privire la alegerile din 2024, dar poate fi o variantă și dl. Popescu Piedone. Eu mă bucur foarte mult că dl. Piedone a ieșit din această perioadă foarte, foarte grea.

Nu pot să spun că a ieșit din închisoare și am să spun și de ce. Nu pot să spun din închisoare, pentru că domniei sale nu poți să-i atribui acest lucru, că a fost în închisoare. Domnia sa nu a fost în închisoare, ci domnia sa a stat undeva pentru că anumiți oameni angajați în anumite instituții ale statului român nu și-au făcut treaba așa cum trebuie”.

Piedone scapă de închisoare

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone, condamnat definitiv în mai 2022, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar – a fost pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.

Decizia ICCJ:

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului”.

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid în câteva secunde. În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul – 64 de morţi.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL