Skip to content
Politică

PRIMA reacție din PSD după șocul de la CCR. S-ar fi putut repeta scenariul OUG 13? EXCLUSIV

lugojinfo.ro

PSnews.ro a obținut miercuri după-amiază PRIMA reacție din PartiduL Social Democrat (PSD) după șocul venit de la Curtea Constituțională a României (CCR).

CITIȚI ȘI: UPDATE CCR, lovitură devastatoare pentru Dragnea: legea Fondului Suveran, neconstituțională

" "
" "

Este vorba despe verdictul de neconstituționalitate pronunțat de către CCR în legătură cu proiectul de lege al PSD pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă cu deputatul Oana Florea, vicepreședinte al Comisiei juridice din camera parlamentară inferioară. La rândul ei, PSD-ista a subliniat că nu este vorba despre o problemă prea mare, întrucât neconstituționalitatea nu vizează fondul problemei, ci doar un aspect de procedură: faptul că ar fi trebuit dată o hotărâre de Guvern (așa cum argumentase președintele Klaus Iohannis în sesizarea către CCR), iar nu un proiect de lege.

„Nu este o neconstituționalitate de fond (una care să țină de textul în sine, de construcția juridică a FSDI), ci mai mult de o chestiune de formă juridică prin care Fondul Suveran se înființează. Dacă decizia CCR se limitează doar la natura actului juridic, nu mi se pare un lucru grav. Grav ar fi fost dacă textul sau modul de funcționare a Fondului Suveran avea o problemă de constituționalitate. Bănuiesc că Guvernul o să facă astfel încât lucrurile să se întâmple, pentru că – după cum știți – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții figurează în programul de guvernare și va fi înființat”, a explicat Florea.

Întrebată dacă a existat în PSD o temere potrivit căreia varianta unei HG ar fi putut inflama spiritele din cauza lipsei de dezbatere și de transparență, putând chiar izbucni proteste, ca în zilele OUG 13, Oana Florea a răspuns: „Nu cred că era vorba de o temere, ci cred că s-a mers mai mult pe ideea de dezbatere parlamentară, de transparență: să se discute, să se amendeze dacă este cazul… HG-ul este un act formulat de Guvern și pur și simplu publicat în Monitorul Oficial – nu este dezbătut în Parlament”.

În continuare, Oana Florea a subliniat că nu putem vorbi despre o victorie a lui Klaus Iohannis, întrucât CCR i-a dat dreptate președintelui doar pe procedură, nu și pe fond.

„Nu mi se pare că este o victorie absolut deloc. Pentru că dacă s-ar fi pronunțat instanța constituțională cu privire la faptul că sunt probleme la funcționarea acestui fond, la felul în care el este înființat etc., atunci da: ar fi fost o victorie. Dar atâta timp cât singura neregulă este felul actului normativ, iar textul nu are probleme, nu. Cred că e pur și simplu o formalitate de a lua textul și de a-l pune într-o hotărâre de Guvern. Deci nu e o victorie – părerea mea”, a încheiat parlamentarul social-democrat de București.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *