Skip to content
Politică

Prima reacție a lui Ponta privind demersul lui Tăriceanu

Subiectul suspendării lui Traian Băsescu, idee lansată de Călin Popescu Tăriceanu, a fost dezbătut și de președintele PSD, Victor Ponta.

Acesta a declarat, duminică, la Rtv, că subiectul celei de-a treia suspendări a preşedintelui Traian Băsescu va fi dezbătut în interiorul PSD doar după ce Parlamentul va fi sesizat oficial în legătură cu acest subiect.

Șeful Guvernului a precizat că nu a examinat încă scrisoarea prin care președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, invita partidele politice parlamentare să susţină un demers al PLR de a-l suspenda din funcţie de preşedintele Băsescu.

„Când o să vedem actul de acuzare sau propunerea de suspendare vom discuta (…) Nu pot să comentez pe un comunicat de presă, până nu văd un act oficial către Parlament”, a declarat Ponta duminică.

Acesta a spus că îşi menţine poziţia faţă de oportunitatea suspendării din 2012 a preşedintelui Băsescu, precum şi cea de susţinere a declaraţiei din Parlament, adoptată în luna iunie anul acesta, prin care lui Băsescu i se cerea demisia ca urmare a scandalului iscat în jurul relaţiilor dintre Mircea Băsescu şi clanul lui Bercea Mondial.

În schimb, Ponta a criticat schimbarea de poziţie a liberalilor care s-au alăturat susţinătorilor tradiţionali ai şefului statului, PDL şi PMP.

„În urmă cu trei luni, parlamentarii liberali votau alături de noi pentru demisia lui Traian Băsescu, una dintre ultimele ocazii în care au fost liberi să voteze cum vor. Acum s-a terminat cu libertatea lor”, a mai comentat Victor Ponta.

„Mi se pare un lucru extrem de serios şi important. Evident că îl vom discuta în cadrul grupurilor parlamentare şi la PSD. Dar ca să ne stabilim poziţia tactică, pentru că strategic vreau să vă spun un lucru foarte clar: evident că şi eu şi cred că şi cei mai mulţi nu doar din cei din PSD, cei mai mulţi din cei 7,4 milioane de români consideră că orice zi mai puţin în care Traian Băsescu rămâne preşedinte înseamnă un rău mai puţin pentru România şi înseamnă mai multă dreptate”, a mai adăugat duminică Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu, prin intermediul unui comunicat de presă remis vineri publicității, cheamă partidele politice şi electoratul să se i se alăture în procedura de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

Motivația lui Tăriceanu are ca ” bază probatorie nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de Președintele României în anii 2013 și 2014, propun inițierea procedurii constituționale de suspendare și demitere a Președintelui României, având următorul calendar: suspendarea de către Parlament a Președintelui României în preajma datei de 23 septembrie și organizarea Referendumului de demitere a Președintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1″

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *