Skip to content
Politică

Prima reacție a premierului britanic după referendum

Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că Regatul Unit trebuie să se reunească şi să meargă înainte, după respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi, relatează AFP.

„Este momentul ca Regatul nostru Unit să se reunească şi să meargă înainte”, a declarat Cameron în cadrul unei intervenţii de la sediul Guvernului din Londra, apreciind că problema independenţei Scoţiei este de acum rezolvată pentru „o generaţie”.

Voturile împotriva indepedenţei Scoţiei au fost mai numeroase în zonele în care populaţia aparţine în majoritate clasei de mijloc sau este mai în vârstă, în zonele cu o proporţie mai ridicată a persoanelor născute în alte părţi ale Marii Britanii şi în jumătatea predominant rurală a Scoţiei.

Astfel 64 la sută din populaţie a respins independenţa în circumscripţiile în care peste 12 la sută din locuitori s-au născut în altă parte a Marii Britanii, afirmă profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde pentru BBC News Online.

Media de respingere a independenţei a fost de 60 la sută în zonele în care peste 30 la sută din populaţie are ocupaţii manageriale şi de 61 la sută în zonele în care peste 24 la sută din populaţie are peste 65 de ani.

Voturile împotriva independenţei au fost mai numeroase în jumătatea predominant rurală a Scoţiei (60 la sută), mai degrabă decât în zonele urbane, unde media a fost de 53 la sută.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *