Candidații la alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden și Donald Trump au avut prima confruntare televizată, înaintea scrutinului din noiembrie. Cine a câștigat această dezbatere? Ce spun analiștii politici și ce arată sondajele?
Analistul de politică externă, Mihai Isac, a făcut o analiză pentru PS News, urmărind, în special, scenariul în care, influența acestei prime dezbateri asupra votului americanilor ar putea avea consecințe viitoare și pentru România.
„Înfrângerea clară a președintelui democrat Joe Biden, în prima dezbatere prezidențială cu contracandidatul său republican, Donald Trump, a confirmat temerile anterioare ale liderilor democrați privind viitorul administrației Biden.
În ciuda faptului că Joe Biden s-a pregătit o lungă perioadă de timp alături de consilierii și echipa sa pentru această confruntare, Trump a câștigat detașat prima confruntare.
Pentru pregătirea acestui meci cu implicații globale, Joe Biden a lipsit și de la o serie de reuniuni internaționale cruciale, inclusiv summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina, intensificând speculațiile cu privire la capacitatea sa de a conduce Statele Unite pentru încă un mandat.
România are un parteneriat strategic cu Statele Unite și această alianță stă la baza arhitecturii de securitate a țării noastre
Această relație apropiată dintre SUA și România nu ar trebui să fie afectată de schimbările de la Casa Albă, dar anul electoral american 2024 este unul dintre cele mai polarizante din istorie.
Donald Trump, doar cu trei ani mai tânăr decât oponentul său, a reluat majoritatea teoriilor expuse în ultimii ani, evitând să răspundă, în mod direct, întrebărilor incomode ale moderatorilor. El și-a pregătit publicul pentru confruntare, ducând la intensificarea presiunilor asupra taberei democrate și a contracandidatului său, Joe Biden. Republicanii s-au grăbit să profite de slăbiciunea evidentă a președintelui democrat, mai mulţi aliaţi ai lui Trump revendicând chiar, zgomotos, victoria acestuia.
O parte din mass-media de peste ocean speculează posibilitatea înlocuirii lui Joe Biden cu un alt contracandidat, care ar putea să-i facă față lui Trump. Este greu de crezut că acest demers ar putea fi unul încununat de succes, având în vedere mașinăria imensă de finanțatori, corporații și mass-media care este în spatele candidaturii republicanului Donald Trump.
Anul 2024 este extrem de important pentru scena politică internă americană
Alegerile prezidențiale din noiembrie vor avea loc concomitent cu alegerile pentru o treime din mandatele din Senatul SUA, dar și pentru 13 posturi de guvernatori ale unor state americane și teritorii (Puerto Rico și Samoa Americană). Electoratul american va mai decide și componența Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Legislativului SUA, formată din 435 de parlamentari, cu un mandat de doi ani.
Recenta experiență în cazul pachetului de ajutor american destinat susținerii Ucrainei în fața invaziei militare ruse a dovedit, cât de ușor poate fi blocat procesul politic din SUA, atunci când Casa Albă, Senatul ori Camera Reprezentanților sunt controlate de partide diferite.
Alegătorii americani mai sunt chemați să aleagă și legislativele statale, entități care au un impact semnificativ asupra politicilor care afectează direct viața cetățenilor din statele respective, cum ar fi educația, sănătatea, transporturile și siguranța publică. Astfel alegerile din noiembrie 2024 sunt un adevărat barometru al societății americane, cu un impact global de necontestat.
Schimbarea administrației de la Casa Albă va afecta poziția SUA pe flancul de est al NATO
Aceasta schimbare nu trebuie, neapărat, percepută în sensul apocaliptic luat în considerație de unii analiști și înalți oficiali. România a reușit să își dezvolte relații aparte atât cu o Casă Albă condusă de Trump, cât și în timpul mandatului actualului președinte, Biden.
În pofida retoricii lui Donald Trump privind o posibilă abandonare a Ucrainei în fața invaziei ruse este greu de crezut că o administrație republicană la Casa Albă va face acest lucru.
Importantele contracte de armament semnate de cele două părți, precum și transformarea României într-o regiune considerată sigură de SUA pentru cantonarea propriilor trupe, crește rolul strategic al țării noastre
Chiar dacă situația din Ucraina se va înrăutăți, în pofida sprijinului american și al Uniunii Europene, SUA va identifica noi mijloace de a sprijini rezistența Kiev-ului. Abandonarea Ucrainei ar reprezenta un eșec pentru SUA și aliații săi și o lecție dureroasă pentru statele din regiunea noastră. Amintirea dureroasă a retragerii din Afganistan nu poate fi uitată de factorii de decizie americani iar abandonarea Ucrainei ar însemna eliminarea NATO din estul Europei ca factor descurajator.
Mandatele prezidențiale republicane din ultimele decenii au fost marcate de consolidarea prezenței SUA în zone dificile ale lumii, inclusiv pe flancul estic al NATO, mai ales în zonele extinse ale Mării Baltice și Mării Negre.
Establishment-ul american, indiferent de preferințele sale democrate ori republicane, nu va permite schimbarea majoră a politicii externe americane, mai ales pe fondul apropierii strategice din China, Federația Rusă, Republica Islamică Iran și alte entități, statele și non statale, care pun în pericol stabilitatea internațională”, a subliniat analistul de politică externă, Mihai Isac.
Sondaj CNN
Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea de joi dintre preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump spun, în proporţie de 67% la 33%, că Trump a avut o performanţă mai bună, iar unii democraţi sunt atât de disperaţi de prestaţia slabă a preşedintelui, încât se întreabă în privat dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, relatează CNN.
O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce ţara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt practic neschimbate faţă de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre aceşti alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.
Niciunul dintre candidaţi nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce ţara, doar 14% spun acelaşi lucru despre Biden.
Sondajul CNN a fost realizat prin SMS pe un eşantion de 565 de alegători americani înregistraţi care au declarat că au urmărit dezbaterea de joi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea. Respondenţii au fost recrutaţi să participe înainte de dezbatere şi au fost selectaţi prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel naţional recrutat prin tehnici de eşantionare bazate pe probabilitate.
Rezultatele pentru întregul eşantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 5,5 puncte procentuale, menţionează CNN.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News