Skip to content
Politică

UPDATE Premierul Florin Cîțu, declarații după ședința de Guvern

Inquam Photos / George Călin

UPDATE 16:05

Premierul Florin Cîțu, declarații după ședința de Guvern de joi:

„Trecem prin pandemie, printr-o perioadă dificilă. E important să fim aici toți, pentru români.

Au fost adoptate niște acte normative importante

Țin să demontez o informație falsă. Memorandumul propus și adoptat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sistemul bugetar. Nu se propune nicio scădere de venituri în sectorul public! Deci trebuie demontată din start aceastî informație

Era nevoie de o OUG pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, plan aprobat de Comisia Europeană, pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă acestea nu erau cumpărate, ar fi fost probleme. Am găsit un mecanism de finanțare. A trecut și această OUG

Era foarte important să aprobăm Memorandumul care stă la baza semnării celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin anti-COVID prous de compania Pfizer, pentru cantitatea de 4,2 milioane de doze opținale de vaccin. Am aprobat și acest Memorandum”, susține premierul Florin Cîțu.

UPDATE ora 15:30

Ședința de guvern s-a terminat. La ora 16.00, vor face declarații premierul Florin Cîțu și ministrul Muncii, Raluca Turcan

UPDATE:

În ciuda tensiunilor politice, ședința de guvern începe cu prezența tuturor miniștrilor.

Există percepţii diferite ale celor care participă la ședința de Guvern, cu privire la atmosfera din interior. Unii descriu şedinţa ca fiind una absolut obişnuită. Alţii spun că „este seacă şi ostilă”, potrivit unor surse citate de Antena3. Este o diferenţă de viziune şi între miniştrii PNL şi USR despre ce se întâmplă acolo.

Este prima întâlnire dintre miniștrii USR PLUS și premier, după ce acesta a decis revocarea lui Vlad Voiculescu din funcție, fără să-l anunțe pe Dan Barna, după cum acesta din urmă susține.

Dan Barna, chiar în primele minute ale şedinţei, i-ar fi transmis premierului că nu mai are susţinerea USR PLUS. Florin Cîțu nu i-ar fi dat nicio replică. Cei din interior spun că ar fi mers mai departe. Alţii spun că s-ar fi bâlbâit.

Premierul le-ar fi transmis colegilor miniștri că se bucură că au decis să vină la această ședință pentru bunul mers al țării.

—————————————————

O ședință de Guvern are loc, joi, la Palatul Victoria, la o zi după demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, ceea ce a declanșat tensiuni majore în interiorul coaliției. Cu puțin timp înainte de ora la care este programată reuniunea Executivului, premierul Florin Cîțu a publicat pe Facebook o listă cu proiectele care vor fi aprobate în ședința de joi, ”acte normative care nu suportă amânare”, după cum precizează prim-ministrul.

Ce acte normative vor fi aprobate în ședința de Guvern de joi

Așadar, printre actele normative de pe agenda ședinței de Guvern se numără acte normative care prevăd achiziționarea a peste 4,2 milioane de doze opționale de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, posibilitatea ca peronslul medical care lucrează în centrele de vaccinare să încheie contracte de prestări servicii ca persoane fizice sau acordarea unui nou ajutor umanitar, constând în 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca., pentru Republica Moldova.

”În ședința de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare.

1. Hotărâre de guvern: alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% și am reglementat modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

2. Ordonanță de Urgență care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. Clarificăm situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

3. Memorandum prin care Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

4. Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.

5. Ordonanță de Urgență pentru programul de restructurare al CEO.

6. PROIECT DE LEGE privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G

7. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, a precizat Florin Cîțu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *