Prima zi cu prețuri negative la energie din acest an. Producătorii, inclusiv regenerabilii, merg cu frâna trasă

Sursa foto: Pixabay

Ultima zi a lunii martie este prima zi din acest an când pe piața spot de electricitate au fost înregistrate prețuri negative la energie, timp de 4 ore producătorii practic plătind furnizorii să le preia energia, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, duminică, în intervalele orare dintre 10.00 și 14.00, cumpărătorii de energie electrică de pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM au primit de la producători pentru energia achiziționată 2,5 lei, 8 lei, 2,5 lei, respectiv 0,09 lei pentru fiecare MWh cumpărat.

Prețurile negative sunt, în principal, dar nu numai, rezultatul integrării unui procent din ce în mai ridicat de surse de producție de energie regenerabilă în sistemele naționale. La prima vedere, acestea par a fi favorabile consumatorilor finali și furnizorilor acestora, însă în realitate, ele sunt un semn al volatilității pieței, caracterizate de perioade cu “supraproducție” (când vremea e prietenoasă: soare și vânt din belșug) și perioade de “penurie” de energie (când sunt puse în funcțiune sursele mai scumpe de producție energie și se apelează la importuri).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: