Skip to content
Opinii & Analize

Prima zi în care am uitat de coronavirus

marinela anghelus editorial

Miercuri a fost prima zi, după un lung șir de zile tensionate, în care am uitat de pericolul COVID-19. A fost ziua în care emoțiile și reacțiile acide, generate de proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, au bătut lejer coronavirusul.

Iată cum arată tabloul momentului:

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, s-a trezit marți seara cu un scandal mare, cât tot PSD-ul. Legea privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc fusese trecută tacit de Camera Deputaților, aceasta nefiind însă Cameră Decizională. Că a știut, sau nu, de emoția pe care avea să o stârnească, dacă a fost, sau nu, rezultatul unei înțelegeri pe care a avut-o cu UDMR, nu vom ști prea curând. Însă, un lucru e cert: gașca din PSD anti-Ciolacu dăduse deja comandă de popcorn. Așa cum era de așteptat, rivalii lui Ciolacu au profitat imediat de „momentul de slăbiciune” al președintelui interimar și au început să-și dea arama pe față, solicitându-i acestuia demisia.

Trebuie să recunosc că am râs cu poftă când am văzut că tocmai Viorica Dăncilă îi cere demisia lui Ciolacu. E ca și cum te-ar acuza Liviu Dragnea că ai furat. Funny! Doar că subiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc va lăsa multe sechele în PSD. Să nu uităm că urmează un Congres în care Ciolacu se va zbate pentru funcția de președinte al partidului, iar rivalii săi din PSD abia așteaptă momentul.

De ceea ce se petrecuse la Camera Deputaților avea să profite și PNL, în frunte cu președintele Klaus Iohannis. Așa cum ar fi făcut-o probabil orice partid care s-a luptat ani la rând cu forța PSD (cel puțin de fațadă), PNL a găsit momentul ideal să le tragă social-democraților o palmă grea și usturătoare peste obraz. Așa cum poate nu l-am văzut niciodată, președintele României a tunat și fulgerat chiar de la pupitrul de la Cotroceni, moment aplaudat de marea majoritate a românilor pe rețelele de socializare (Puteți citi AICI reacțiile românilor). Momentul, de-a dreptul spectaculos, nu numai că a urcat cel puțin 5 procente în sondaje PNL, dar a ridicat cota de simpatie a românilor față de președinte la un nivel la care cel mai probabil nu ajunsese niciodată.

Maghiarii din Transilvania sunt cei care cer constant, de 29 de ani, acordarea autonomiei pentru comunitatea lor, în special pentru zona numită Ținutul Secuiesc, iar acesta a fost și va fi întotdeauna subiectul care va genera reacții dure. Iar PNL știa asta, și ca un partid cu o strategie bine gândită a profitat din plin de „neatenția” lui Ciolacu. Nici n-a mai contat că legea a fost apoi respinsă la Senat (for decizional), emoția fusese deja creată, iar scandalul ocupase loc de cinste în PSD.

Comparaţi acum meciul dintre PSD şi PNL cu unul de şah, în care Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu sunt reginele celor două echipe. Categoric, Klaus Iohannis are mult mai multe piese pe tablă, vocea acestuia cântărește mult mai mult, în vreme ce regina adversă, Ciolacu, a intrat deja într-o zonă periculoasă, fiind forţată să intre în apărare. După ziua de miercuri, PSD nu mai poate spera nici măcar la o remiză, fiind obligat să iasă la jocul care se anunță a fi unul extrem de dur.

Un altfel de joc, unul condus de Klaus Iohannis de această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *