Skip to content
Politică

Primar cu condamnări grele, acuzat de interese imobiliare oculte și de distrugerea unui liceu EXCLUSIV

stirilekanald.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează cazul unui primar cu două condamnări grele (luare de mită, apoi abuz în serviciu), acuzat de interese imobiliare oculte și de distrugerea unui liceu.

Un primar cu două condamnări și o biruință la CEDO împotriva Liviei Stanciu

Este vorba despre Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea din partea Partidului Ecologist Român (PER). Politicianul se află acum la al treilea mandat edilitar, după cel dintre 2004 și 2008, apoi cel din perioada 2008-2010, întrerupt de prima condamnare la închisoare cu executare.

Interesant este că Mircia Gutău și-a găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Astfel, pe 8 noiembrie 2016, CEDO a condamnat statul român pentru că Livia Stanciu (judecătoarea care l-a condamnat definitiv pe Gutău în 2010) i-a încălcat dreptul la un proces echitabil. De altfel, atenție: instanța de fond și cea de apel îl ACHITASERĂ pe politician pe motivul „fapta nu există”. La câteva luni după condamnarea din 2010, Traian Băsescu o numea pe Livia Stanciu șefă a ICCJ.

a. Problema acută

Problema cu care ne-a atras atenția primarul vâlcean este cea a Liceului Tehnologic Oltchim din municipiu, care pe 14 decembrie a făcut obiectul unui vot în Consiliul Local. Mai precis, consilierii au votat – cu 15 opțiuni pentru (PSD-PER), 3 împotrivă (PNL) și 2 abțineri (ALDE) – proiectul reţelei de şcolarizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular de pe raza municipiului pentru anul şcolar 2018-2019. Proiectul vizează modificări importante în structura mai multor unităţi de învăţământ, autorităţile susținând că acordă o importanţă deosebită învăţământului dual. În urma propunerilor făcute de către municipalitate, Liceul Tehnologic Henri Coandă şi Grupul Şcolar Oltchim se vor reorganiza prin divizare totală, clasele cu calificările specifice urmând a fi transferate la alte unităţi de învăţământ din Râmnicu Vâlcea, potrivit Vocea Vâlcii.

b. Problema cronică

Altă problemă vâlceană cel puțin la fel de gravă – dar pe termen lung, după cum veți citi în paragrafele următoare – este legată tot de Liceul Oltchim, care apare tratată în presa locală încă de acum patru ani. Astfel, pe 11 decembrie 2013, publicația Vocea Vâlcii scria că primarul de atunci, Emilian Frâncu (trecut și el prin închisoare pentru luare de mită), reluase demersurile pentru obţinerea terenului Unităţii Militare de vânători de munte din Vlădeşti pentru realizarea unui campus universitar şi a unui cartier de locuinţe.

Se pare că miza terenului respectiv şi a clădirilor fostei cazarme era una importantă, Mircea Perpelea (ex-prefect vâlcean și fost consul al României la Marsilia) şi Aurel Vlădoiu (fost deputat PSD, decedat în 2015) dorind să dezvolte acolo un centru de excelenţă pentru tinerele valori din Vâlcea şi din zonele învecinate.

Patru ani mai târziu, pe 14 noiembrie 2017, site-ul Timpul de Vâlcea vorbea despre o „caracatiță” cu interese imobiliare asupra celor peste 23 de hectare ale fostei unități militare.

„În stil cavaleresc, ni s-a prezentat că Râmnicul va deveni un centru universitar, zeciuiala fiind un schimb cu Universitatea din Piteşti, dispusă să renunţe la o suprafaţă de 23 hectare, adică fosta unitate militară din Vlădeşti, care a intrat în administrare în baza Hotărârii de Guvern nr. 918/2008.

Prin acest târg care nu şi-a depăşit condiţia modestă, se vorbeşte tot mai des despre interese obediente, strategii financiare, nimic tangenţial cu învăţământul, liantul fiind o familie influentă care, într-o anumită perioadă, chiar a coordonat filiala din Vâlcea a Universităţii din Piteşti.

Statistic şi logic, Universitatea din Piteşti-Filiala Vâlcea nu s-a remarcat printr-un număr decent de studenţi sau cadre didactice fiind, de fapt, tot o afacere care, în ultimii ani, s-a restrâns din cauza lipsei tinerilor.

Situaţia este mult mai gravă chiar la Piteşti unde, foarte multe specializări s-au redus din cauza dezinteresului oamenilor pentru acest centru universitar despre care, cu toţii, ştim că nu performează, dimpotrivă.

Şi cum vara veştile circulă repede, în mod cert, tot circul din iunie al primarului ascunde se pare interese mult mai mari, aflându-se în faţa unui subiect exploziv. Motivele? Când este vorba de bani şi interese să nu credem în coincidenţe.

Primarul şi alţii au generat scandalul în contextul înscrierii elevilor în clasa a IX-a vizând diminuarea numărului acestora. Mai mult, despre unele demersuri nu ştiau nici cei de la Piteşti, fiind informaţi ulterior, lăsând vâslele lunatice jupânilor de la Vâlcea, câştigul fiind oricum enorm. De la clădiri pe care le-au lăsat în paragină, fără a fi traşi la răspundere, la o şcoală cu clădiri reabilitate şi potenţial de business, oportunitatea trasformându-se în realitate.

[…]

Ar trebui să luăm atitudine, să venim cu soluţii pentru salvarea acestor licee tehnologice care ar putea fi valorificate prin înfiinţarea de clase care să formeze meseriaşi pentru firmele care, în disperare, nu mai găsesc strungari, sudori, electricieni.

Dezinteres major şi lipsă de viziune! Oare trocul propus de Mircia Gutău ţine cont de educaţie şi viitor sau este doar un moft imobiliar? Dar, dacă este un moft imobiliar, cât va costa acest moft? Ar putea avea ceva de câştigat Mircia Gutău? Ce?” comenta portalul citat.

Ce este învățământul dual?

Înainte să vă prezentăm detalii despre bătălia politică vâlceană, trebuie să spunem câteva cuvinte despre învățământul dual. Ca de obicei: cititorii familizarizați cu partea teoretică pot sări peste acest intertitlu.

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei în decembrie 2014 a creat un cadru legal pentru organizarea unui al treilea tip de învăţământ profesional. Se numeşte învăţământ profesional dual şi se organizează după terminarea a 8 clase, scria Adevărul.ro în ianuarie 2015.

Noul tip de învăţământ profesional dual este diferit, fiindcă se organizează numai la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile).

Liberalii fac opoziție la baionetă

Problema este că opoziția liberală din oraș acuză interese deloc ortodoxe ale puterii PSD-PER. În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni seară cu Grigore Crăciunescu, liderul grupului PNL din Consiliul Local. Concret: politicianul a acuzat lipsa de greutate a argumentelor primarului ecologist și măcelărirea învățământului profesional din județul Vâlcea, în ciuda lipsei cronice a meseriașilor de pe piața muncii – un fenomen generalizat la nivel național.

„În condițiile în care este vorba despre niște obiective de acest gen, schimbul de terenuri este doar punctul de vedere al primarului. Nu ne-a convins că într-adevăr are motive ca să desființeze această unitate școlară (Liceul Tehnologic Oltchim) – cea mai bine poziționată în învățământul dual.

La penuria de persoane calificate în economia municipiului Râmnicu Vâlcea și în economia județului, considerăm că învățământul dual este primordial. La momentul actual, baza materială și dotarea tehnică a laboratoarelor unde sunt pregătiți elevii la Liceul Tehnologic Oltchim este de departe cea mai cuprinzătoare și cea mai bună din tot municipiul Râmnicu Vâlcea. Programul și argumentele cu care a venit în fața Consiliului Local, în opinia mea, nu reflectă realitatea și modalitatea pentru care vrea să dizolve cele două unități de învățământ din municipiul Râmnicu Vâlcea: Liceul Tehnologic «Henri Coandă» și Liceul Tehnologic Oltchim.

Aici, la Oltchim, mare parte dintre clasele de pregătire profesională a elevilor sunt axate și pe industria alimentară. Sunt solicitări și acorduri semnate de către cele mai reprezentative unități economice din județul Vâlcea, care vor ca oamenii să fie pregătiți și care și-au exprimat acordul pentru învățământul dual. Asta înseamnă că, pe lângă ce le oferă municipiul sau Consiliul Județean (eventual și statul român), firmele particulare care și-au exprimat această intenție și au semnat și un acord vor suporta o parte din bursă, a explicat Crăciunescu pentru PSnews.ro.

El a explicat că majoritatea din CL Râmnicu Vâlcea este formată din PER și PSD, în timp ce consilierii ALDE „se mai abțin – în funcție de cum le dictează interesul”, iar „opoziție face doar Partidul Național Liberal”.

Totuși, Grigore Crăciunescu a ținut să sublinieze că până ca hotărârea CL să intre în vigoare, mai trebuie să-și dea acordul Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vâlcea. După cum puteți citi în partea dedicată declarației primite ulterior de la primarul Mircia Gutău, ISJ Vâlcea deja și-a dat acordul.

„În prima fază, acordul Consiliului Local a fost luat cu majoritatea voturilor obținute de la PSD și PER (a fost promovat proiectul de hotărâre cu voturile a 15 consilieri PER și PSD), dar asta nu înseamnă că proiectul de hotărâre este definitiv. El exprimă intenția Consiliului Local, dar nu poate să producă efecte juridice fără acordul Inspectoratului Școlar Județean și cu respectarea reglementărilor din ordinul ministrului Educației. Urmează ca zilele acestea să se întrunească Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, pentru a-și da acordul cu privire la modificarea rețelei școlare propusă de primar. Termenul-limită era vineri, 15 decembrie, dar nu știu ce hotărâre a luat inspectoratul. Conform ultimelor reglementări în vigoare, știu că, la începutul lui noiembrie, ministrul Educației a emis un ordin cu privire la formarea rețelelor școlare pentru anul 2018-2019. Iar pentru finalizarea acestei acțiuni există o perioadă de 6 luni de zile de adaptare a hotărârilor diverselor foruri, în conformitate cu reglementările în vigoare. Adică hotărârea Consiliului Local poate să fie pentru modificare, vine inspectoratul și spune: «Suntem de acord», dar ne lovim de un anumit paragraf sau de o anumită frază din ordinul ministrului, care poate să întoarcă totul pe dos. Dar repet: în opinia mea, nu este oportun ceea ce se întâmplă acum și nu a fost făcută o analiză temeinică”, a încheiat Crăciunescu.

Primarul Mircia Gutău, la ora adevărului

La circa o oră după ce am stat de vorbă cu Grigore Crăciunescu, am reușit să luăm legătura și cu edilul PER, Mircia Gutău. În ampla declarație oferită pentru PSnews.ro, primarul a precizat că hotărârea privind reorganizarea Liceului Oltchim și a Liceului „Henri Coandă” s-a bazat pe necesitatea eficientizării (în special prin retehnologizare) celor două unități de învățământ, precum și pe nevoia eliminării normelor didactice fictive, care apăreau doar în scripte. În afara precizărilor administrative, nu au lipsit nici atacurile la opoziția liberală – în special la Grigore Crăciunescu.

Înainte să vă prezentăm declarația edilului PER-ist, trebuie să spunem că acesta a precizat că problema terenului fostei unități militare încă nu s-a tranșat, politicianul estimând că ea va intra la votul Consiliului Local în prima parte a anului viitor.

„S-a votat restrângerea activității la două licee. Noi am împărțit clasele în mod formal, pentru că împărțirea propriu-zisă o va face inspectoratul. Așa prevede legea: eu fac doar structura. Am văzut că gradul de ocupare nu depășește 80-85% la celelalte licee și am rămas cu două imobile goale. Într-unul dintre imobile (cel de la Liceul Mecanic 1, din nord), vreau să duc Liceul de Artă, care este supraaglomerat. Am primit toate anunțurile scrise că, începând de la anul, nu poate fi autorizat acolo locul respectiv. Și atunci vom muta Liceul de Artă (un liceu foarte bun) în locul Liceului Mecanic. Acolo le vom crea condiții cum trebuie, pentru că Liceul Mecanic 1 este un liceu foarte mare. Iar în locul Liceului de Artă (care este foarte aproape de Liceul Mircea cel Bătrân), voi încerca să duc – la solicitarea conducerii Liceului Mircea cel Bătrân – de la clasa 0 până la clasa a IV-a, pentru că acești copilași trebuie feriți de cei mari, care îi lovesc când ies în pauză… Știți cum e la școală. Și atunci trebuie separați. Astfel, rezolvăm în același timp două probleme.

Iar clădirea Liceului de Chimie – dacă va mai fi valabilă oferta pe care ne-o făcuse Ministerul Învățământului – o vom ceda în schimbul acelui teren și a acelei clădiri de la unitatea militară. Dar nu e nimic sigur – când va fi, vom supune aprobării Consiliului Local. (Când? – n.r.) Nu știu asta. Anul viitor. Oricum: prin martie-aprilie – cam așa sper să reușim.

Este normal să fac un inventar al tuturor liceelor tehnologice din municipiu și să vedem gradul lor de ocupare. Gradul lor de ocupare nu depășește 50%-60%. Liceul Oltchim are două internate, sală de sport, săli de clasă, cantine. Eu, care vreau să creez tocmai acei meseriași pe care nu-i avem, am avut o întâlnire pentru a crea învățământul profesional dual, la care au venit și reprezentanții Forumului German din Brașov – acolo unde această școală funcționează de șapte ani de zile. Gradul de încadrare în muncă la terminarea școlii este de 100% în ultimii doi ani, iar în acest an la concurs au fost 7,5 pe loc. Ce înseamnă asta: e bine sau nu e bine? E bine să urmăm exemplul unui județ unde lucrurile merg bine sau nu este bine? Ăsta e adevărul. Numai că orice reformă se face și cu câteva pierderi – tranșant. Sunt profesori care și-au făcut normele fictiv. Sunt sute de oameni înregistrați la seral care fentează cursurile – numai ca să-și facă profesorii normele. Ăsta e adevărul, iar el trebuie cunoscut. Am spus încă de anul trecut că vom face această reformă.

A mai fost intenția să schimbăm cu Liceul Oltchim. Încă nu s-a luat o decizie dacă Liceul Oltchim îl vom da Universității din Pitești sau nu-l vom da, dar, dacă ei își vor păstra oferta de a ne da 24 de hectare de pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea (terenul fostei unități militare, unde proprietar este Ministerul Educației) și să le dăm la schimb un liceu (iar ei au cerut Liceul Oltchim), îl vom da la schimb cu cea mai mare plăcere, pentru că aducem un centru universitar în municipiul Râmnicu Vâlcea, iar municipiul Râmnicu Vâlcea va avea 24 de hectare unde să se facă locuințe pentru oameni sau altceva, după aprobarea Consiliului Local. Or, de aici până la a spune demagogic că – vai! – ce grijă au ei pentru licee, dar vrea Gutău să le distrugă, asta e o aberație în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat primarul Gutău pentru PSnews.ro.

Confruntat cu acuzațiile din mass media locale, potrivit cărora în spatele transferului terenului fostei cazărmi ar sta potențiale interese imobiliare, Mircia Gutău a reacționat dur: „Și eu pot spune că potențial Crăciunescu are nu știu ce interese sau pot spune că vrea să violeze pe cineva. Ne luăm după ce spun unii că vor să facem ceva? Ce interese imobiliare poate avea, din moment ce e în patrimoniul primăriei și nu se poate face nimic? Ce interese imobiliare poate avea municipiul Râmnicu Vâlcea, din moment ce (terenul – n.r.) este în domeniul public al statului? Trebuie să fii tâmpit la cap să crezi așa ceva! Interese imobiliare!… Ăsta e doar stil de campanie. Facem o investiție pentru municipiu. Municipiul Râmnicu Vâlcea nu are nici măcar un metru pătrat de teren. Și atunci, dacă am lua 24 de hectare de teren ultracentral, poți să faci un cartier de blocuri, poți să faci o sală de sport, un parc… De exemplu, acum sunt fonduri europene pentru terenuri părăsite. Acel teren s-ar încadra la terenuri părăsite, pentru că au crescut copaci… E un haos total acolo, pe cele 24 de hectare de la fosta unitate militară! Am putea accesa fonduri europene ca să modernizăm, să facem ceva. Dar vorbesc oameni care n-au pus o cărămidă în toată viața lor. Normal că ei latră din gură!”

Noi am insistat: de unde crede că au apărut aceste ipoteze privind pretinsele scopuri imobiliare? Cine ar avea interese să lanseze astfel de zvonuri? În replică, Mircia Gutău a continuat să atace opoziția: „Pe mine puțin mă interesează cine are interese! Drept dovadă, la vot i-am făcut praf, pentru că oamenii văd ce a făcut Mircia Gutău, și nu ce vorbesc unii sau alții. Ei au spus treaba asta și în campanie. Când nu ai soluții reale pentru oameni, atunci încerci să născocești! Nu mă interesează să văd ce se născocește sau cine născocește – e treaba lor! Așa au făcut ei politică și de-aia au ajuns la trei consilieri locali!”

În altă ordine de idei: Mircia Gutău ne-a relatat felul în care ISJ Vâlcea și-a dat acordul pentru schimbarea de la cele două licee, PER-istul insistând pe ideea reformei din domeniu.

„În 15 decembrie, s-a întrunit Consiliul de Administrație la Inspectoratul Școlar, din care au făcut parte 12 cadre didactice. Zece cadre didactice au fost pentru propunerea mea, pe care a aprobat-o Consiliul Local, și două s-au abținut. Deci vă dați seama: scorul a fost zdrobitor! Și nu poate nimeni să mă acuze c-aș avea vreo relație la inspectorat. Eu sunt de la Partidul Ecologist și ei sunt de la toate celelalte partide! Deci profesori adevărați realizează că trebuie făcută această schimbare, că trebuie să tai în carne vie. Nu poți face reformă pupându-i pe toți! Cum vi se pare să ai la seral 754 de elevi, dar să nu vină decât 3-4? Și ne minunăm că toți termină câte două facultăți, dar nu știu să facă o cerere. Sau avem licee tehnologice și gradul de încadrare de după absolvire este de 2%.

Deci noi trebuie să facem acele școli de meserii și veți vedea că în anul școlar 2018-2019 deja vom face primele două clase de meseriași în adevăratul sens al cuvântului, pe modelul celor de la Brașov. Pentru că și ăia s-au inspirat de la nemți. În Germania, s-a făcut o statistică: marii patroni ai celor mai renumite firme au făcut întâi școala profesională. După aceea au făcut liceul și după aceea – facultate. Deci trebuie să înțelegem și noi că prima dată trebuie să ai o bază, o meserie. În momentul de față, nu găsești un sudor, un frezor, un bucătar – nu găsești nimic. Toți spun că au meserii și învățământ dual, dar habar n-au ce înseamnă învățământul dual, pentru că ei nu știu”, a detaliat Gutău.

Ultima problemă discutată cu primarul Mircia Gutău s-a referit la presupusa nemulțumire a angajatorilor vâlceni cu privire la starea învățământului tehnic din județ, așa cum reiese ea din declarațiile lui Grigore Crăciunescu. La rândul lui, edilul a ținut să precizeze că a luat hotărârea vizând cele două licee numai după o dezbatere cu afaceriștii locali.

Eu, când am făcut această dezbatere pentru adevăratul învățământ dual, am luat legătura cu Camera de Comerț de aici. Camera de Comerț a chemat toate firmele, plus cei de la Brașov și mai mulți reprezentanți ai ambasadelor (Germania, Austria) și am discutat o zi întreagă subiectul ăsta. Cum poate cineva să afirme că firmele sunt dezamăgite? Habar nu are! Din contră: avem nevoie de ajutorul firmelor private. Dar trebuie mai întâi să facem un ONG, care să încheie un parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea. Eu le voi pune la dispoziție săli de clasă, ateliere superdotate… De ce se plâng acum? De ce țipau în ședință că avem laboratoare? Avem laboratoare în care sunt un strung și o freză de acum 70 de ani. Mai este compatibil laboratorul cu tehnicile actuale? Suntem depășiți în gândire!

De exemplu, voi dota un laborator de sudură cu aparatură de ultimă generație, pentru ca elevul să poată învăța în 6 luni de zile să devină un sudor super. Și sudorii sunt încadrați cu 5.000 de lei pe lună! Dar este extraordinar de greu să te rupi de trecut! Iar cei trei consilieri de la liberali au crezut că – gata – au prins o pârtie pe care să-l atace pe Gutău. Pot să m-atace, să stea-n cap! Decizia a fost aprobată cu marea majoritate a Consiliului Local și – spre surprinderea și bucuria mea – Consiliul de Administrație al Inspectoratului Județean a aprobat cu 10 la 2 voturi.

Noi va trebui să ducem profesorii timp de 6 luni în Germania, la specializare, pentru ca să știe ei ce să le predea copiilor, să învețe ultima aparatură, să știe să se uite pe calculator…

Verificați Brașovul! Uitați-vă cum la o școală profesională au fost 7,5 pe loc. Acest lucru m-a determinat să tai în carne vie și să intru în acest învățământ superprofesional – recunoscut de Ministerul Învățământului. La dezbatere a fost și domnul (Stelian – n.r.) Fedorca – consilierul primului-ministru, un om care a fost și pe timpul liberalilor, și pe timpul PSD-iștilor… Nu contează coloratura politică; a contat foarte mult profesionalismul lui”, a conchis Gutău.

Până când se vor vedea consecințele acțiunilor municipalității vâlcene, trebuie să vă amintim că piața muncii din România are o nevoie evidentă de meseriași. Potrivit unei statistici prezentate în luna noiembrie pe Adevărul.ro de către însuși ministrul Educației, Liviu Pop, „în ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii şi aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceştia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică”.

„Dintre aceştia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine aşa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiţi? Noi oricum în momentul de faţă suntem în lucru cu planurile-cadru pentru învăţământul liceal”, a continuat guvernantul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *