Skip to content
Politică

Primar PSD-ist secretoman, trimis la colț de un prefect tehnocrat

fireduplive.com

Citiți mai jos în ce fel un primar PSD-ist secretoman a fost trimis la colț de către un prefect numit în funcție de către precedenții guvernanți tehnocrați.

Este vorba despre edilul municipiului Târgu-Jiu (tehnic vorbind, viceprimar cu atribuții de primar) Aurel Popescu, cel care ocupă interimar acest post după ce, în iarnă, primarul Florin Cârciumaru a ales funcția de senator PSD în detrimentul celei de primar, pe care o câștigase la 5 iunie.

În urma verificărilor efectuate de Prefectura Gorj, la solicitarea expresă a Asociației Grupul de Acțiune în Interes Public (ONG-ul jurnalistului Narcis Daju), prefectul Gheorghe Paraschivu (numit în funcție în februarie 2016, pe vremea guvernului Dacian Cioloș) l-a acuzat pe viceprimarul cu atribuții de primar Aurel Popescu că a încălcat legea, prin secretizarea proiectului de buget al Târgu Jiului pe 2017 și prin refuzul organizării consultării publice pe marginea proiectului de buget. Mai mult: din documentele remise de prefect atât ONG-ului menționat, cât și Primăriei Târgu Jiu, rezultă explicit că atât Popescu, cât și alte persoane din conducerea Primăriei Târgu Jiu sunt pasibili de sancțiuni care culminează cu retrogradarea din funcția publică, pentru un an, sau chiar cu destituirea din posturile ocupate în prezent, scrie Daju joi pe Gorjnews.ro.

Ziaristul reclamă că, prin secretizarea proiectului de buget, Aurel Popescu a încercat să ascundă, de pildă, bugetul imens, cifrat la 75 de miliarde de lei vechi, de care beneficiază Poliția Locală pentru salariile anului 2017. În plus, 54 de miliarde lei vechi a alocat Aurel Popescu pentru subvenționarea transportului public în comun, de epocă, din Târgu Jiu.

La rândul lui, Aurel Popescu susține că – atenție! – nu știe dacă proiectul e publicat pe site-ul Primăriei. Cu alte cuvinte, nu are cunoștință dacă el și-a respectat sau nu obligațiile legale. Ca o slabă consolare, edilul social-democrat a adăugat că, în mod cert, proiectul este afișat la avizierul Primăriei, lucru greu de imaginat, având în vedere zecile de pagini ale proiectului de buget.

Potrivit legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Aurel Popescu era obligat să publice proiectul de buget pe site-ul Primăriei și să-l comunice presei locale. Mai mult: cu cel puțin 30 de zile înaintea aprobării proiectului de buget, Popescu trebuia să publice un anunț care să cuprindă termenul-limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ”. Aceeași lege vorbește despre organizarea unei întâlniri, cu toți cei interesați, pentru dezbaterea publică a proiectului de buget. În schimb, proiectul de buget a fost prezentat doar consilierilor locali miercuri, 22 martie, iar luni, 27 martie, a fost aprobat, fără nicio modificare!

Totodată, Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale prevede la art. 8 că „procesul bugetar este deschis şi transparent, acesta realizându-se prin: a) publicarea în presa locală, pe pagina de internet a instituţiei publice, sau afişarea la sediul autorităţii administraţiei publice locale respective a proiectului de buget local (…)”.

Atât în răspunsul remis asociației lui Narcis Daju, cât și într-un document oficial înaintat Primăriei, prefectul Gheorghe Paraschivu îi atrage atenția lui Aurel Popescu că secretizarea proiectului de buget constituie abatere disciplinară și că vinovații sunt pasibili de sancțiuni care pot culmina cu retrogradarea din funcția publică, pentru un an, sau chiar cu destituirea din posturile ocupate în prezent. Astfel, potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, art. 77, al. 3, sancţiunile disciplinare sunt:

„a) mustrare scrisă;

b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioadă de până la 3 luni;

c) suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;

d) retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an.

e) destituirea din funcţia publică.

Găsiți AICI mai multe detalii, inclusiv documentele oficiale de la primărie și prefectură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *