Skip to content
Politică

Primăria Capitalei ar putea pierde șapte hectare din Parcul Herăstrău. Care este motivul

Primăria Capitalei ar putea pierde, în această săptîmână, șapte hectare din Parcul Herăstrău.

În acest context, Curtea de Apel urmează să decidă dacă terenul va rămâne domeniu public sau va ajunge în posesia unei firme controlate de controversatul om de afaceri Bartolomeu Finis, relatează HotNews.

Acest proces se află pe rolul instanțelor încă din anul 2002, Clubul Sportiv Sportul Studențesc care îți desfășoară activitatea acolo și Primăria Capitalei luptând pentru salvarea sa.

Între timp, pe cele șapte hectare din BTT au răsărit mai multe terase, restaurante, un club de noapte, Bamboo, denumit ulterior „Le Gaga”, și chiar fundația unui hotel ce aparține lui Fernando Enciu.

„Cele sapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină în proprietatea Primăriei Capitalei. Marți, la Curtea de Apel București se va decide dacă bucureștenii își vor primi înapoi terenul pe care Carol I l-a lăsat moștenire. Sper că marți, Curtea de Apel București să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public”, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Cum a ajuns terenul la firma controlată prin interpuși de Bartolomeu Finis

În anul 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului și SPortului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, Biroul de Turism și Tranzacții SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău.

După ce BTT a intrat în posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive și realizarea unor investiții. Imediat după, Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT motivând că aceasta nu și-a respectat obligațiile luate în cadrul asocierii și a cerut instanței să oblige BTT să vândă activele și terenul. Întrucât BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului, instanța a dat căștig de cauză societății comerciale și a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa șapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Acționarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) și Mihaela Carmen Finis (50%). Carmen este soția lui Bartolomeu Finis, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoș și Alexandru Bittner.

În 2002, reprezentanții Clubului Sportiv Sportul Studențesc, secția de Yachting, (club ce se află în subordinea Ministerului Educației și care își desfășurau activitatea sportivă pe acest teren), au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului, susținând că înstrăinarea terenului s-a făcut ilegal deoarece nu a aparținut niciodată MTS.

„Terenul nu a aparținut niciodată Ministerului Tineretului și Sportului. El a aparținut întotdeauna Primăriei Municipiului București de pe vremea lui Carol I până în prezent. MTS susține că a dat acest teren în baza HG 834/1991 care dă posibilitatea de a da bazele sportive unor societăți cu capital de stat, însă cu condiția ca ele să nu fie domeniu public. Cele șapte hectare sunt domeniu public al Municipiului București. În plus, MTS nu era ministerul de resort și nu putea emite niciun certificat de proprietate pe acest teren care este domeniu public. Ei nu au avut niciodată acest teren în proprietate. Când am aflat asta, i-am dat în judecată. Lupt în instanță pentru acest teren deoarece am fost sportiv la acest club din 1978 și am avut o activitate încununată de succes ca și campion național, apoi ca antrenor. Acest teren a aparținut clubului nostru din 1932 și nu voi permite să ajungă în mâinile altcuiva. Ne-au făcut diverse șicane, ne-au luat terenurile de tenis, ne-au tăiat apa, curentul, ne-au pus lacăte pe poartă, însă nu vom permite să ne dea afară și din bucățica aceasta care ne-a mai rămas. Suntem sportivi și vom lupta până la capăt”, a declarat Liviu Doara, reprezentantul secției de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studențesc.

La sfârșitul anului 2008, Tribunalul București – Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vâănzare-cumpărare încheiat între BTT și SC Domino 94 Impex SRL, însă aceștia au făcut recurs.

„La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului și Sportului nu reprezenta minister de resort pentru S.C. B.T.T. S.A., prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat”, se arată în sentința dată. Mai mult, este scris negru pe alb că terenul, situat în Șoseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului București.

Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul Sportiv Sportul Studențesc. Reprezentanții Primăriei spun că acest teren le aparține de pe vremea regelui Carol I, cel care a înființat Parcul Herăstrău, iar acesta a despăgubit la vremea respectivă toate persoanele care dețineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.
În 2010, Curtea de Apel București-Sectia III-civilă a admis recursurile făcute de Ministerul Tineretului și Sportului, BTT și SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia și s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul București.

„Curtea de Apel a întors dosarul la Tribunal pe motiv că Clubul Sportiv Sportul Studențesc nu are interes în promovarea acțiunii și că nu s-a făcut o expertiză din care să reiasă clar că terenul face parte din Parcul Herăstrău. Terenul este în mijlocul parcului și a făcut întotdeauna parte din parc”, a declarat Liviu Doara.

Anul trecut, Tribunalul București a dat o sentință în care a spus că cele șapte hectare nu fac parte din Parcul Herăstrău. Această sentință a fost atacată de Primăria Capitalei și Clubul Sportiv Sportul Studențesc, la Curtea de Apel București, probabil ultimul termen de judecată fiind marți, 17 februarie 2015, informează B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *