Skip to content
București Politică

Primăria Capitalei reîncearcă interzicerea aplicațiilor pentru firmele tradiționale de taxi

romaniatourstore.com

Primăria Capitalei încearcă din nou să interzică aplicațiile de tip Clever Taxi sau Star Taxi, impunând taximetriștilor colaborarea cu dispecerate autorizate de PMB, prin reluarea unui proiect de regulament privind organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi într-o formă identică celei din ianuarie 2018.

„Pe teritoriul Municipiului București, serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toți transportatorii autorizați și nu se pot executa decât de dispecerii de taxi autorizați de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului București”, se arată în proiectul de regulament, care va fi supus la vot în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 6 septembrie, potrivit Profit.ro.

Practic, prevederea ar interzice folosirea unor aplicații dezvoltate independent de firmele de taxi cu dispecerate, gen Clever Taxi sau Star Taxi, instalate de taximetriști arondați companiilor tradiționale de taxi, de pe care clienții pot face comenzi la mai multe firme de taxi. Vor putea funcționa, astfel, doar aplicațiile online ale companiilor autorizate de taxi, care au și dispecerat, clienții trebuind să-și instaleze, probabil, în viitor, mai mult aplicații pentru a putea avea acces la mai multe firme de taximetrie când fac comenzi. CGMB a avut și în martie pe ordinea de zi un proiect similar, care însă a fost amânat în cele din urmă, cu motivația că se așteaptă ca mai întâi Guvernul să finalizeze elaborarea unui draft de modificare a Legii taximetriei.

În mai, Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede autorizarea aplicațiilor mobile pentru organizarea de transporturi, urmând a fi interzise transporturile tip taxi efectuate în afara zonelor de autorizare, efect ce ar putea fi resimțit de rețele ca Uber sau Taxify, dar care interzice și aplicații precum Star Taxi și Clever Taxi. Proiectul conținea și stabilirea fără echivoc a interdicției taxiurilor de a efectua transport public de persoane în regim de taxi sau de a staționa în vederea efectuării unor astfel de transporturi în interiorul unei localități, alta decât localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridică a expresiei „în mod permanent”.

La acel moment, cei de la Clever Taxi au reacționat afirmând că noua reglementare va afecta 800 000 de cetățeni și 20 000 de șoferi de taxi.

Considerăm că Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii taximetriei nu reflectă dorința cetătenilor și a soferilor, iar totodată nici nu este aliniată normelor europene, răspunde doar cerințelor unei asociații care se declară a fi reprezentativă. Clever Taxi răspunde zilnic nevoilor a peste 800.000 de cetățeni din peste 20 de orașe din România și oferă o modalitate de lucru modernă și eficientă pentru 20.000 de șoferi. Oamenii și-au arătat constant sprijinul pentru aplicația noastră, iar cel mai recent moment a fost acum 2 luni, când peste 40.000 de oameni au semnat în primele 48 de ore petiția pentru București Smart City. Ei își doresc o soluție rapidă și sigură de a găsi o mașină, nu de a avea 10 aplicații instalate în telefon sau de a aștepta la un număr de dispecerat”, se arăta într-un comunicat al companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *