Comisia Europeană a impus Bucureștiului elaborarea și adoptarea Planului Integrat de Calitate a Aerului până la cel târziu 30 octombrie 2024. Capitala condusă de Nicușor Dan este singurul oraș care încă nu are implementate măsurile impuse în urma condamnării Curții Europene de Justiție, din anul 2020, și riscă penalizări și chiar măsuri de infringement.
Nicușor Dan, primarul general, refuză să ia măsuri ferme cu privire la situația poluării din București. Calitatea aerului este o problemă acută a Capitalei care are repercusiuni atât asupra calității vieții și sănătății publice, cât și asupra buzunarelor cetățenilor.
Nerespectarea prevederilor din condamnarea Curții Europene de Justiție poate duce la amenzi usturătoare pentru municipalitate, cu impact asupra bugetului local. În prezent, Garda de Mediu face controale repetate cu privire la măsurile pe care edilul Nicușor Dan este obligat să le propună și implementeze și aplică amenzi după amenzi.
Traficul, 58% „din aportul depreciativ al calității aerului”
Mai multe surse din primărie au confirmat pentru Gândul cât de gravă este situația, întrucât primarul general Nicușor Dan refuză să ia măsuri ferme, iar controalele Gărzii de Mediu s-au intensificat.
„Garda Națională de Mediu face acest control pentru a verifica în ce măsură Primăria Capitalei respectă acest termen deosebit de important pentru țara noastră. Practic, verifică ce măsuri a luat Primăria Capitalei, cu privire la fluidizarea traficului. Poluarea rezultată în urma traficului este în procent de 58% din aportul depreciativ al calității aerului. De asemenea, verificăm ce măsuri s-au luat în ceea ce privește problematica încălzirii rezidențiale. Aceasta comportă un aport de 27% la deprecierea calității aerului. Ne referim atât la centralele de apartament, dar și la folosirea unor surse de încălzire alternative. În zonele cu probleme sociale din București, pentru încălzire se folosesc chiar și PET-uri sau gunoaie” a declarat Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, citat de Gândul.
Un control similar a mai avut loc și la începutul acestui an, în februarie, iar raportul de atunci arăta ca multe dintre măsurile asumate de municipalitate cu termen de finalizare în 2022 nu au fost îndeplinite, iar în 2023 au fost făcute mii de controale, urmate de amenzi pe măsura.
„Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent. Conform legislației în vigoare, următorul plan integrat de calitate a aerului trebuia făcut pentru orizontul 2023-2028. Municipiul București este în preaviz de infringement, din partea UE, pentru calitatea aerului. Acest lucru va atrage sancțiuni pecuniare asupra României caz în care guvernul se poate îndrepta asupra autorității publice locale, să plătească parte sau integral sume foarte mari de bani, zeci sau sute de mii euro pe zi întârziere”, au precizat surse din Primăria Capitalei, citate de Gândul.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News