Skip to content
Politică

Primăria condusă de Clotilde Armand încalcă Legea accesului la informaţii de interes public. Întrebările la care refuză să răspundă edilul USR

Inquam Photos / Raul Stef

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand (USR) a refuzat, în mod constant – începând cu luna iulie a acestui an – să furnizeze informații de interes public pe care spotmedia.ro le-a solicitat, în scris, în temeiul Legii 544/2001.

În loc de răspunsuri și documente, după mai multe amânări – printr-o serie de notificări semnate de Clotilde Armand – instituția a transmis că refuză să dea informațiile.

Iar motivele invocate de instituție pentru a ține date și documente „la secret” nu stau în picioare, susțin avocați consultați de spotmedia.ro.

Pe 6 iulie 2022, jurlaniștii au trimis la adresa de email a Registraturii primăriei pe care o conduce Clotilde Armand 3 solicitări formulate în temeiul Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile de interes public. Pe data de 12 iulie, au trimis încă o solicitare formulată în același temei legal.

Până astăzi, Primăria Sectorului 1 nu a soluționat niciuna dintre cele 4 solicitări, deși legea îi impunea, în mod clar, să o facă mai demult.

I. Relațiile primăriei de sector cu Romprest au trecut, în mod ilegal, „la secret”.
a) Prin intermediul primei solicitări pe care jurnaliștii spotmedia.ro au trimis-o Primăriei Sectorului 1 – înregistrată cu numărul 346/06.07.2022 – au cerut informații despre condițiile în care se face acum curățenie, pe domeniul public, în Sectorul 1.

În luna mai, primarul de sector – în numele Consiliului Local – a încheiat cu Romprest Service SA un nou protocol pentru salubrizare. Este al treilea astfel de protocol în baza căruia Romprest face curat în Sectorul 1 în alte condiții decât cele prevăzute în contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, semnat încă din 2008.

Au cerut, printre altele, o copie electronică a protocolului sau un link către acesta (în cazul în care el fost deja postat pe site-ul instituției, la fel ca precedentele 2 protocoale). De asemenea, au cerut mai multe informații. Printre ele:
data la care a fost semnat noul protocol cu Romprest și perioada sa de valabilitate, frecvențele minime cu care Romprest face curat pe străzi și gradul în care respectă aceste frecvențe prevederile Hotărârii Consiliului General 345/2022 (în condițiile în care deja PMB a amendat deja primăria condusă de Clotilde Armand pentru că frecvențele sunt prea reduse), concluziile eventualelor controale ale Poliției Locale a Sectorului 1 cu privire la respectarea frecvențelor de salubrizare.

Eventuale măsuri dispuse de polițiștii locali

b) Cum a tergiversat Primăria Sectorului 1 soluționarea cererii. Pe 18 iulie, primăria de sector a comunicat că are nevoie de 30 de zile pentru a soluționa cererea de informații.

Pe data de 5 august, Serviciul de Imagine și Cultură din cadrul Primăriei Sectorului 1 a transmis, în loc de informațiile pe care le-au solicitat jurnaliștii, următorul răspuns:

„Deși s-a împlinit termenul de 30 de zile prevăzut de art. 7, alin. 1 din Legea 544/2001, departamentele de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 1 nu ne-au transmis încă răspunsurile la întrebările dumneavoastră sau un punct de vedere pe această temă. Vom reveni cu informațiile solicitate de dumneavoastră imediat ce vom intra în posesia lor”.

Neștiind în cât timp consideră Serviciul de Imagine și Cultură că „va intra în posesia” informațiilor, ziariștii au formulat o reclamație administrativă, în temeiul Legii 544/2001, care a fost înregistrată cu numărul 401/8 august 2022. În consecință, primăria condusă de Clotilde Armand avea încă 15 zile la dispoziție să comunice informațiile solicitate.

Pe data de 24 august, jurnaliștii au primit o notificare semnată de Clotilde Armand prin care li se aduce la cunoștință că informațiile solicitate nu sunt de interes public și nu vor fi comunicate din cauză că ar afecta desfășurarea unei anchete a DNA, în care este urmărit fostul primar Dan Tudorache și alți foști și actuali angajați ai Primăriei Sectorului 1, dar și mai mulți directori de la Romprest.

c) Ce spun avocații consultați de spotmedia.ro.

Toate informațiile solicitate sunt de interes public, iar Primăria Sectorului 1 refuză să le furnizeze

Legea 544/2001 spune clar că – dacă primăria consideră că informațiile nu sunt de interes public – trebuie să comunice acest lucru în termen de 5 zile. Or, în acest caz, nu a făcut-o.

Protocolul de salubrizare este un document conex contractului de salubrizare, nu un document cu regim juridic distinct.

Iar în condițiile în care contractul de salubrizare este public, protocolul este, de asemenea, public.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *