Skip to content
București

Primăria lui Firea, sub tirul acuzațiilor: ”Monopol al proastei calități pe bani mulți!”

Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliția pentru Dezvoltarea României, o inițiativă a mediului de afaceri din țara, care face legătura între peste 25 de asociații de business, camere de comerț bilaterale si confederații, îi cere Primăriei Municipiului București, să respecte principiile liberei concurențe, principiul transparenței si prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către Companiile Municipale înființate anul trecut.

„Evaluând modul în care au funcționat cele 22 de companii înființate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acțiune și practica administrației publice din București în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare și mecanismele pieței libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparență care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale”, se arată într-un comunicat al Coaliției pentru Dezvoltarea României, citat de Hotnews.ro

" "
" "

O primă repecursiune a înființarii la limita legii, a campaniilor municipale din București, este perturbarea mediului concurențial, mai adaugă aceștia.

Cele mai multe achiziții se pare ca au fost facute prin atribuție directa, de cateva ori chiar în timp record, ceea ce face ca orice analiza a ofertelor să fie eliminată.

”Primăria dă astfel cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calități pe bani mulți, ceea ce nu poate fi în acord cu o piață liberă funcțională”, semnalează reprezentații mediul de afaceri. Mai mult, lipsa de experiență și de competență a Primăriei Capitalei în gestionarea unor astfel de companii ridică multe semne de întrebare asupra eficienței serviciilor oferite, iar lipsa oricărui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lăsa cale liberă risipei banului public.

Lipsa de transparență care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcționează astăzi administrațiile publice din Uniunea Europeană. Faptul că sunt necesare investigații jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se află ele și cu ce se ocupă, de fapt, este un fapt îngrijorător pentru întreaga opinie publică.

”O administrație publică locală care nu își înțelege corect rolul în raport cu cei care au desemnat-o se autopoziționează în afara regulilor jocului democratic.

În acest sens, cerem Primăriei Capitalei să furnizeze cât mai curând informații complete în legătură cu structura, conducerea, sediile, achizițiile și proiectele pe care le derulează fiecare dintre aceste companii în parte”, mai adaugă reprezentanții mediului de afaceri.

Prin practica atribuirilor directe, cat si prin resursele financiare mobilizate pentru întreținerea holdingului Primăriei, cheltuirea discreționara a banilor publici, pune în pericol un buget si elimină orice criteriu de eficiență.

Privind perspectiva Consiliului Concurenței, dar și contestațiile venite din partea membrilor CMB, reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României găsesc defecuos modul actual de reglementare si funcționare a acestor companii, precizând chiar că acestea distorsionează mediul concurențial local.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *