Skip to content
Societate

Primăria Oradea vrea camere de supraveghere în centrele de vaccinare. Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă

Inquam Photos / George Călin

Autorităţile locale din Oradea intenţionează să monteze camere de supraveghere în incinta centrelor de vaccinare anti-COVID pentru a evita „vaccinările la chiuvetă”.

Iniţiativa aparţine lui Mihai Jurca, city-managerul Oradiei, care explică demersul prin faptul că numărul mare de persoane din anumite unităţi de vaccinare din oraş ar putea crea probleme celor care supraveghează activitatea, scrie adevarul.

„La centrul modular din Piaţa Gojdu se înregistrau, la un moment dat, şi câte 1.600 de pacienţi zilnic, e greu ca lucrurile să poată fi supravegheate corect”, spune el.

Monitorizarea vaccinărilor presupune un acord din partea pacienţilor, ceea ce, spune Jurca, înseamnă includerea în formularul de consimţământ primit înainte de vaccinare şi a unei precizări cum că aceştia îşi dau acordul ca procedura să fie filmată. „Formularul este unul tipizat, deci tot la Bucureşti ar trebui reglementat acest lucru”, a explicat city-managerul.

Pe 29 octombrie, Jurca a cerut Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) un punct de vedere cu privire la instalarea unui sistem video de supraveghere. „Vă comunicăm faptul că se aplică legislaţia în vigoare privind supravegherea video în spaţiile în care se demarează activităţi medicale cu consimţământul persoanelor. Totodată, menţionăm că este important să se prevină fraudarea procesului de vaccinare”, se arată în răspunsul semnat de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă.

„Aici nu e vorba de divulgarea secretului profesional”

Contactat de corespondentul „Adevărul”, Gheorghiţă a explicat că autorităţile locale „trebuie să facă tot ce se poate pentru a opri şi descuraja aceste fraude” dar numai „cu respectarea legislaţiei”. Şeful CNCAV susţine, de asemenea, că medicii nu se pot prevala de „secretul profesional” pentru a nu denunţa eventualele cazuri de fraudă care le sunt dezvăluite de pacienţi care ajung să recunoască pe patul de spital că, deşi au certificat, de fapt nu au primit vaccin anti-COVID.

„Aici nu e vorba de divulgarea secretului profesional. Nu se discută despre starea de sănătate ori istoricul medical al unui pacient, ci despre o boală transmisibilă şi despre un om care a ascuns că este nevaccinat, contribuind la zădărnicirea combaterii bolilor”.

În Bihor, există deja deschise cinci dosare penale legate de vaccinări „la chiuvetă”, unul fiind al procurorilor DNA Oradea, iar celelalte instrumentate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, în care se fac cercetări pentru infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals informatic, fals intelectual şi uz de fals.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *