Skip to content
Prahova Știri locale

Primăria Ploieşti urmează să aibă un buget de 360 de milioane de lei în 2019, din care abia îşi poate acoperi cheltuielile de funcţionare

ph-online.ro

Conducerea Primăriei Ploieşti estimează că 2019 va fi cel mai „sărac” an din punctul de vedere al investiţiilor administraţiei locale, anunţând că estimarea pentru bugetul local, calculată pe baza datelor din bugetul de stat, arată venituri totale de 360 de milioane de lei, mai mici decât anul trecut şi din care nu numai că autorităţile nu vor avea fonduri pentru proiecte de modernizare, dar s-ar putea să nu poată acoperi nici cheltuielile cu salariile, utilităţile, prestaţiile sociale şi serviciile publice.

De câţiva ani, bugetele autorităţilor publice locale se împart, la capitolul cheltuieli, pe două mari categorii, de o parte cheltuielile de dezvoltare, adică proiectele de modernizare finanţate din bugetele locale, şi de cealaltă parte cheltuielile de funcţionare, care însumează salariile, utilităţile, chirii dacă este cazul, rate la bănci, plus subvenţii şi servicii publice, de la subvenţia la termie şi până la sumele plătite pentru întreţinerea spaţiilor verzi sau pentru transportul public. În acest an, Primăria Ploieşti nu va avea bani de investiţii, anunţă primarul Dobre. Mai mult, sunt semnale că nici cheltuelile de funcţionare nu vor putea fi acoperite în totalitate, sau cel puţin nu la nivelul lui 2018. Deja primarul şi viceprimarii şi conducerea Direcţiei Economice a instituţiei au participat la maim multe şedinţe pentru creionarea bugetului şi pentru a stabili care vor fi priorităţile. Primarul Adrian Dobre a discutat în această săptămână despre buget cu reprezentanţii presei locale, afirmând că se caută soluţii alternative de finanţare a proiectelor şi evitând să discute despre capitolele de unde se vor face „tăieri”, conform ph-online.ro.

Cheltuielile de personal pentru Primărie şi structurile subordonate vor ajunge în 2019 la aproape 130 de milioane de lei, în creştere faţă de anul trecut, după majorările aprobate de Consiliul Local şi după acordarea normei de hrană şi tichetele de vacanţă, devenite obligatorii. O altă cheltuială suplimentară ar putea să fie subvenţia la termoficare în sezonul rece, pe care în iarna 2018-2019 Primăria n-a mai plătit-o. Tot suplimentar, după protestele primarilor de municipii vizând cotele din impozitul pe venit repartizate de Guvern, primăriile vor fi obligate acum să suporte în întregime cheltuielile cu prestaţiile sociale. La Ploieşti, calculul prezentat de primar arată că, după ce anul trecut suportase doar o cotă de 5 milioane, acum administraţia locală ar trebui să achite 50.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *