Skip to content
Politică

Primăria Târgu Mureș, silită să autorizeze Marșul Secuilor

" "

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a anuntat, marti, ca Asociatia SICULITAS EGYESULET pe care o conduce a reusit sa obtina la Tribunalul Mures o hotarare favorabila, in prima instanta, prin care Primaria Targu Mures este obligata sa avizeze adunarea publica din data de 10 martie 2016, denumita generic ‘Marsul Secuilor’, potrivit hotnews.ro.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca va analiza care sunt caile de atac in acest caz, intrucat nu doreste ca orasul sa devina un loc al rafuielilor de nicio natura si nici nu vrea sa dea gir unor manifestatii care ar irita vreuna dintre etniile conlocuitoare.

" "

‘Doresc ca Targu Muresul sa fie locul de desfasurare a tuturor evenimentelor care sa aduca un plus de valoare targumuresenilor, copiilor lor, prin toate manifestarile pe care le facem. In rest, cine vrea sa foloseasca Targu Muresul ca arena sau teatru de lupta sau de rafuieli politice sau de alta natura, nu le agreez. Ma voi opune cat imi permite legea’, a afirmat primarul, potrivit hotnews.ro.

Acesta a subliniat ca in cazul acestei manifestari exista o serie de „experiente negative” si „provocari”, referindu-se la conflictul provocat de o serie de participanti la Marsul Secuilor din 10 martie 2014, care s-au remarcat inclusiv prin scandari cu caracter rasist si xenofob.

‘Nu mi-am schimbat cu nimic pozitia de atunci. Daca vrem sa facem ca Romania sa devina poligon al rasfatului isteriilor, sa aducem de toate, facem aplicatii. Invitam si musulmani si crestini si incepem ca cream un climat, la Targu Mures, miniaturizat al conflictelor mapamondului’, a mai subliniat primarul Dorin Florea.

In data de 10 martie 2014, in timpul unei manifestari de comemorare a secuilor martiri de la Targu Mures organizata de Asociatia SICULITAS, unii participanti, identificati ca apartinand HVIM din Harghita si Covasna, au produs tulburari dupa ce au pornit intr-un mars neautorizat prin oras.

Pe parcursul deplasarii catre centrul orasului, unii reprezentanti ai Organizatiei 64 de Comitate s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon si au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Mures a aplicat atunci amenzi in valoare totala de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au imbrancit cu jandarmii, au incercat sa blocheze traficul rutier, au folosit petarde si arme albe in timp ce au pornit intr-un mars neautorizat pe strazile orasului.

Pe langa cele 11 amenzi contraventionale aplicate, IJJ Mures a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures in trei cazuri de natura penala.

Imediat dupa aceste incidente, o serie de membri ai formatiunii ungare JOBBIK, care au luat parte la manifestare, au fost expulzati, unii primind interdictie de a intra pe teritoriul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *