Skip to content
Politică

Primăria Timișoara și asaltul candidaților. Actualul primar Nicolae Robu vrea un nou mandat

Nicolae Robu, actualul primar al municipiului Timişoara, candidează pentru un nou mandat, în cursă fiind înscrişi alţi 10 candidaţi validaţi de Biroul Electoral Timiş.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Municipal Timişoara, un număr de 14 candidaţi şi-au depus candidaturile, în termenul limită care a expirat marţi seara, pentru funcţia de primar al Timişoarei. Astfel, în cursă a intrat actualul primar al municipiului, Nicolae Robu (PNL), care doreşte să câştige un al doilea mandat.

Deputatul Florin Bîrsăşteanu (PSD) este considerat principalul contracandidat al lui Robu în aceste alegeri. Medic de profesie, Bîrsăşteanu a devenit popular în PSD Timiş după ce a reuşit să câştige un mandat de deputat la alegerile parţiale care s-au desfăşurat în Colegiul 3 Timişoara, considerat „cartierul lui Robu”, deoarece edilul-şef al Timişoarei locuieşte acolo.

Pentru funcţia de primar al Timişoarei s-a înscris ca independent şi fostul viceprimar al oraşului în perioada 2000 – 2012. La alegerile din 2012 Adrian Orza, membru PNŢCD pe atunci şi promovat intens de primarul în funcţie, Gheorghe Ciuhandu, a candidat din partea unei coaliţii de partide (FDGR şi PNŢCD) reuşind să obţină 23,39 la sută din voturi şi să se claseze pe locul doi, în timp ce Robu, susţinut de USL 49,76 la sută din voturi.

Din partea PMP candidează Marius Cristinel Dugulescu, fost deputat de Timiş şi fiul pastorului Petru Dugulescu, fost deputat PNŢCD de Timiş în perioada 1996-2000. De la UDMR candidează Zsolt Molnar, iar din partea PPU s-a înscris în cursa pentru funcţia de primar al Timişoarei Cosmin Trif.

UNPR îl propune pentru funcţia deprimar al Timişoarei pe liderul filialei judeţene, Ion Răducanu. Fost prefect de Timiş din partea PSD, el a mai candidat pentru această funcţie atât din partea social-democraţilor, cât şi din postura de lider al filialei judeţene UNPR. La alegerile din 2012, Răducanu (UNPR) a obţinut 1,7 la sută din voturile valabil exprimate. ALDE îl propune pentru funcţia de primar al Timişoarei pe Ilare Bordeaşu, cadru universitar la Universitatea Politehnica Timişoara şi lider de sindicat.

De asemenea, în cursa pentru fotoliul de primar s-au înscris şi două femei: Elisabeta Dobrescu (independent) şi Simona Gabriela Tiriteu (BUN). Biroul Electoral Municipal a decis, însă, să respingă candidatura Elisabetei Dobrescu deoarece nu a întrunit numărul de semnături necesar.

Tot din această cauză au mai fost respinse candidaturile lui Adrian Borugă (M10) şi Ion Gheorghe Roşu (UCDR). Pentru a candida la funcţia de primar al Timişoarei aceştia ar fi trebuit să prezinte o listă cu cel puţin 2.863 de susţinători.

La Biroul Electoral Judeţean Timiş au depus listele de candidaţi 15 formaţiuni politice, însă PRM, M10 şi PER au fost respinse din cauza numărului de semnături. De asemenea, din cauza numărului mic de semnături a fost respinsă şi candidatura independentului Marius Martinescu, fost primar al Lugojului din partea PDL. Pentru candidatură era nevoie de un număr minim de 6201 semnături.

Astfel, la PNL cap de listă şi propunerea partidului pentru preşedinţia CJ Timiş este deputatul Alin Popoviciu. Lista de candidaţi PSD este deschisă de liderul filialei judeţene de partid, Sorin Grindeanu. UNPR a depus lista candidaţilor cu doar câteva ore înainte de termenul limită, după ce actualul preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, s-a înscris în partid. El a condus filiala PSD Timiş, însă nu a mai fost propus pentru o funcţie de consilier judeţean.
Lista candidaţilor ALDE este deschisă de Traian Stancu, în timp ce PMP o propune pe lidera filialei judeţene de partid, Roxana Iliescu, informează romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *