Skip to content
Social Știri

Primărie de comună, prădată de hoți: Tâlharii au fugit cu 160.000 de lei

La un moment dat, când seiful era scos afară, a apărut un angajat al primăriei. Hoţii s-au ascuns după o maşină. Angajatul venise împreună cu soţia lui să facă focul. Au trecut la dus şi la întors pe lângă seif, dar nu l-au observat. Poliţiştii l-au găsit în apropiere, la câteva sute de metri. Dispăruseră 150.000 de lei din acesta. Hoţii mai spărseseră un seif mai mic, din care luaseră alţi 10.000 de lei.

Jaf de proporţii la Ţibana: trei hoţi cu cagule şi mănuşi au intrat în primărie de unde au luat un seif cu totul şi au spart un altul. Exact ca în filme, în timpul jafului, un angajat al primăriei şi soţia au venit la serviciu pentru a aprinde focul centralei termice. Hoţii tocmai scoseseră seiful afară, cu chiu, cu vai, şi tremurau că vor putea fi observaţi, ascunşi după o maşină.

Fiind întuneric, angajatul primăriei şi nevasta au trecut pe lângă seiful scos afară, atât la venire, cât şi la plecare. „Acţiunea“ hoţilor a durat aproximativ o oră, însă în interiorul primăriei au stat numai zece minute.
Este al treilea mare jaf comis la o primărie din judeţul Iaşi, în decurs de zece ani. La primele două încă se mai lucrează şi există probabilitatea că nici în cazul acestuia, de la Ţibana, să nu fie găsiţi autorii. Hoţii au lucrat „curat“.

De fapt, dacă îi vor prinde pe hoţi, este posibil să „facem cunoştinţă“ şi cu autorii celorlalte două spargeri, de la Bălţaţi şi de la Popricani. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au reconstituit filmul jafului comis la Primăria Ţibana.

Ziua de 11 ianuarie, pentru angajaţii Primăriei Ţibana va fi una neagră, de acum încolo: au rămas fără salarii. În jurul amiezii, aproximativ ora 14, contabilul primăriei a venit de la Iaşi cu salariile şi idemnizaţiile consilierilor locali, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Doar câţiva au apucat să le ia, deoarece ceilalţi se aflau deja acasă, fiind program scurt, iar afară viscolea. Urmau să le încaseze luni dimineaţa, însă nu au mai apucat. Banii au stat doar câteva ore în seif.

„Banii au stat doar şase ore în seif. Vreo 170.000 lei, banii de salarii. Vineri, pe la ora 14, s-au adus salariile, vremea fiind nefavorabilă, am fost puţini care am luat banii. Toţi s-au grăbit să ajungă acasă că era viscol“, a spus unul dintre angajaţii Primăriei, ridicând din umeri.

În jurul orei 21, camerele de supraveghere au înregistrat un bărbat care „dă târcoale“ imobilului, pe întuneric.

„Totul durează vreo oră, începând de la 21. Atunci au început filajul. Apoi, în jurul orei 21.30 au încercat să intre în Primărie printr-un birou din spate. Nu au reuşit decât să intre în acel birou, însă nu au putut sparge uşa care dă spre hol. Apoi, au renunţat şi au intrat pe o fereastră de pe hol, la ora 22.50. În interior nu au stat decât 10 minute. Au ieşit repede afară, la ora 22.02“, ne-a spus angajatul primăriei.

Hoţii au apucat să împingă seiful de 200 de kilograme vreo zece metri prin curtea primăriei, când şi-au dat seama că vine cineva. Au lăsat seiful unde era, lângă maşina primăriei, apoi s-au ascuns după autoturism. Cel care intrase în curtea primăriei era un angajat care venise împreună cu soţia să alimenteze cu lemne centrala termică a imobilului.

Acesta a mers în magazia centralei, a aprins becul, a pus lemne, apoi a ieşit şi a observat că lumina de veghe din imobil este stinsă. A intrat, a aprins becul, apoi a închis uşa şi a plecat. Aşa cum a venit, şi la plecare a trecut pe lângă seiful plin cu bani scos de către hoţi, din primărie, însă nu a observat nimic ieşit din comun.
Hoţii au cărat seiful până au ieşit din raza vizuală a camerelor de supraveghere. Acesta a fost găsit apoi, la 300 de metri de primărie, aproape de intersecţia cu drumul spre Mădârjac, în zăpadă, spart. Cel mai probabil, indivizii nu au muncit prea mult pentr a-l sparge, deoarece seiful era foarte vechi.

„Seiful cântărea peste 200 de kilograme. L-am găsit până la urmă, era lângă drumul judeţean, la vreo 300 de metri de primărie, la vreo 50 de metri de drumul care duce spre Mădârjac. Era pe câmp, pe partea dreaptă, desfăcut, fără bani în el. Primul seif, cel albastru, este foarte vechi, de când comuna noastră era pe regiunea Vaslui. Seiful luat cu totul de către hoţi avea aceeaşi vechime. Însă avea încuietoare pe interior şi nu au reuşit să-l spargă în interiorul primă¬riei, de asta l-au cărat în altă parte. Au venit pe jos, prin spate. Pe o cameră de supraveghere am văzut că timp de o oră cât au acţionat ei, nu a circulat nicio maşină prin zonă. Probabil, seiful l-au târât, l-au cărat cu funia de gât, că nu ne dăm seama. Până la o distanţă de 10 metri, hoţii au târât seiful“, ne-a spus primarul comunei, Gheorghe Rotaru.

Edilul ne-a spus că nu are om de pază la primărie din mai multe motive. „Nu avem paznici în primărie, şi să vă spun de ce. Avem camera de supraveghere, avem alarmă, şi am trei angajaţi care locuiesc în faţa Primăriei“, a adăugat acesta.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Iaşi, anchetatorii nu au găsit amprente la faţa locului şi nici pe seiful de 200 de kilograme găsit spart în zăpadă. Din acesta, indivizii au furat aproximativ 150.000 de lei, iar din cel aflat în casierie, mai mic, suma de 10.000 de lei, colectaţi din taxe şi impozite.
Acest seif era prevăzut doar cu un lacăt care a fost rupt de către hoţi cu un levier şi avea încuietoarea din interior defectă.

Poliţiştii au precizat că zilele acestea lucrează intens la acest caz, în special la imaginile surprinse de camerele de supraveghere, chiar dacă hoţii au avut mănuşi şi cagule.

De asemenea, reprezentanţii poliţiei au precizat că modul de operare nu se aseamănă cu jafurile comise la primăriile Bălţaţi, în anul 2010 şi cel de la Primăria Popricani, din octombrie 2016. În aceste două cazuri, poliţiştii au un fir, care ar duce undeva prin judeţul Botoşani. Jaful de la Bălţaţi a fost cel mai spectaculos.
În noaptea de 14 mai 2010, doi bărbaţi fără măşti sau arme au spart becul de la intrarea în primărie, apoi au bătut la uşă. Paznicul din interior a deschis atunci când a auzit că sunt poliţişti veniţi în control.

Cum a deschis uşa, acesta a primit un jet de spray la¬crimogen în ochi, l-au legat de un scaun, apoi au deschis cutia de valori a primăriei de unde au luat suma de 40.000 de lei reprezentând subvenţii pentru căldură care urmau a fi date către 600 de familii nevoiaşe. Primarul de aici spune că nu mai ştie nimic despre hoţii din acest caz.
„Din câte ştiu, poliţiştii aveau amprente. Dar de atunci, nu mai ştim nimic despre acest caz. Nu a fost prins niciun hoţ“, ne-a spus ieri, Vasile Aştefanei, primarul din Bălţaţi.

Cazul din Popricani s-a întâmplat în luna octombrie 2016. Trei indivizi îmbrăcaţi în hanorace cu glugă au intrat în casieria Primăriei Popricani, au smuls seiful din perete şi l-au cărat afară. Seiful cântărea peste 100 de kilograme şi a fost scos prin geamul prin care se plătesc taxele şi impozitele localnicilor.

„Atacul“ a avut loc într-o sâmbătă, iar furtul a fost descoperit luni dimineaţă. În acest caz, hoţii au găsit în interior suma de 15.000 lei, însă nu au fost identificaţi nici până în ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *