Skip to content
Politică

Primarii aleși, dar nevotați ai României: Despre legitimitatea edililor care nu au votul majorității

Inquam Photos / Octav Ganea

Sfârșitul alegerilor locale a dus la reconfigurarea hărții politice a țării. Liberalii și social-democrații își împart aproape în mod egal țara, în ciuda faptului că PSD a pierdut redute importante – Iași și Constanța printre altele. Dincolo de reconfigurarea hărții politice, putem trage însă și alte concluzii cel puțin la fel de interesante. Una dintre acestea ține de legitimitatea aleșilor.

Problema legitimității aleșilor

Sistemul electoral de la alegerile locale este unul care se bazează pe un vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. În mod normal, lucrul acesta pune din start o problemă de legitimitate – primarii și șefii consiliilor județene pot câștiga alegeri cu mai puțin de 50%+1, așa cum e cazul sistemelor majoritare. Sistemul electoral cunoscut popular și drept “primul ia tot”, mai are o problemă serioasă: primarii nu sunt interesați să convingă tot electoratul cu drept de vot, de vreme ce acest electorat nu va fi prezent 100% la urne. Prin urmare, în calitate de aspirant la fotoliul de primar ești interesat realmente să obții o majoritate din numărul celor prezenți la vot. Aceasta majoritate nu trebuie să fie una calificată de 50%+1. Este suficient să obții cu un vot peste cel aflat pe locul al doilea pentru a câștiga alegerile.

Sistemul acesta are o mare problemă atunci când prezența la vot este una scăzută. O analiză recentă a scos la iveală faptul că unii candidați au ajuns primari cu doar puțin peste 8 procente din numărul total al electoratului cu drept de vot. Acolo unde prezența a fost redusă, legitimitatea alesului a scăzut proporțional. Să luăm un exemplu imaginar pentru a înțelege mai bine. Dacă pe liste sunt înscriși 100 de alegători, la o prezență de 50%, legitimitatea ta scade proporțional, adică tot la maximum 50%. Dintre acești 50 de electori, trebuie să convingi doar cu unul mai mult față de următorul clasat. În teorie ai putea câștiga alegerile cu 26%, de vreme ce următorul nu va putea avea la o prezență de 50% mai mult de 24 de procente. Problema este agravată mai mult și de fragmentarea votului. Adică situația în care avem mai mulți candidați.

Așa se face că triada formată din sistemul electoral uninominal într-un singur tur +prezența redusă la vot + fragmentarea spectrului politic, poate duce la situația în care un candidat să câștige alegerile cu 8 sau 9 procente, așa cum a fost cazul de pildă la Piatra Neamț sau la Vaslui. Avem de-a face așadar cu o gravă problemă în ceea ce privește legitimitatea celui ales. Lipsa legitimității mai provoacă un efect pervers mai puțin sesizabil. Primarii aflați în funcție care visează la un nou mandat știu că au nevoie de o coaliție câștigătoare foarte redusă. Prin urmare își concentrează eforturile strict asupra acelei părți din electorat care să îi asigure un nou mandat. Candidatul poate ignora electoratul per ansamblu, știind că are nevoie doar de un anumit segment al electoratului pe care reușește de regulă să îl fidelizeze, oferind recompense sau promisiuni.

Cum se poate remedia problema

Problema poate fi remediată pe termen scurt doar schimbând sistemul de vot. Introducerea a două tururi de scrutin în loc de unul, pe modelul alegerilor prezidențiale în care finala se va juca între primii doi candidați care obțin cele mai multe procente în primul tur. Lucru acesta ar duce la creșterea legitimității celor aleși. Obstacolul major în calea schimbării sistemului electoral vine însă tocmai de la aleși. Aceștia nu au nici un interes pe termen lung în schimbarea sistemului care le asigură o reprezentare puternică în teritoriu. E ca și cum și-ar da foc la valiză. Partidele mici, care ar putea beneficia de pe urma schimbării sistemului nu au suficientă putere pentru a supune la vot o lege în Parlament. Așadar, deși problema are o soluția, remedierea ține exclusiv de voința politică. Până la urmă problema legitimității celor aleși reprezintă în ultimă instanță o problemă a democrației autohtone.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *