Skip to content
Societate

Primarii ar putea deveni şi ei beneficiari ai informaţilor clasificate, la fel ca prefecţii şi preşedinţii CJ

nineoclock.ro

Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea.

În contextul discuţiilor comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la Servicii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene. „Am participat, alături de colegii din Comisie, la o activitate de control parlamentar la Galaţi, unde am avut mai multe întâlniri cu conducerea SRI din regiunea Moldova Sud. A fost o acţiune care figura în planul nostru de control pe acest an.

Deplasarea Comisiei în teritoriu a fost amănunţit pregătită şi am avut astfel, la Galaţi, o serie de discuţii foarte aplicate, concrete, referitoare la organizarea şi activitatea direcţiei, la principalele riscuri de securitate în regiune, cum ar fi migraţia sau ameninţările transfrontaliere, dar şi despre adaptarea operaţiunilor şi a resursei umane la noile provocări generate de pandemia de COVID-19”, a afirmat senatorul Cristian Chirteş, preşedinte al Comisiei SRI din Parlament, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Conform sursei citate de News.ro, discuţiile de la Galaţi au vizat şi necesitatea schimbării legilor securităţii, lucru care nu mai suportă amânare, a mai spus Chirteş. „Efectiv, munca celor din serviciu şi nu doar de la SRI, ci şi din structurile de apărare, este îngreunată de lacunele legislative în combaterea provocărilor actuale de securitate”, a explicat senatorul PNL.

El a mai precizat că a fost analizată posibilitatea şi s-a ajuns la concluzia ca, prin actualizarea legislaţiei în vigoare, „primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii”. „Vom face această propunere în Parlament”, a conchis Chirteş, potrivit sursei menţionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *