Skip to content
Societate

Primarii din Covasna și Harghita avertizează că urșii s-au modificat genetic: Ursul nu mai este urs

Facebook/Tanczos Barna

Autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita cer ajutorul celor centrale şi guvernamentale în privinţa rezolvării unei probleme care a devenit, spun acestea, acută pentru locuitorii din zonă – cea a urşilor care coboară zilnic după mâncare şi care ucid zeci de animale şi atacă oameni.

Edilii şi zeci de localnici, unii dintre aceştia victime ale urşilor, spun că această problemă s-a acutizat în ultimii cinci ani, de când Guvernul Cioloş a dat o lege care interzice sub orice formă vânătoarea urşilor, chiar şi a celor bătrâni sau a celor agresivi, neexistând în schimb un cadru legal clar referitor la situaţia de autoapărare. Aceştia mai susţin chiar că „ursul nu mai este urs”, că genele multor exemplare s-au modificat, ajungând să prefere chiar alimente care conţin E-uri.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa centrală, că o ordonanţă pe această temă ar fi utilă, dar depinde foarte mult de conţinutul acesteia, context în care specialiştii de la nivel naţional trebuie să găsească acel echilibru între animale sălbatice şi oameni, astfel încât oamenii să poată trăi în siguranţă.

În localitatea Ghelinţa un urs care a intrat în habitatul uman alergând prin străzile localităţii a ajuns cumva într-o stradă care se înfunda, unde era un copil în faţa casei şi se juca. Ursul l-a muşcat şi l-a împins pe copil spre gard. Putea să-l omoare. (…) Aş vrea să subliniez că nu suntem împotriva animalelor carnivore mari, dar nu putem să acceptăm ca în intravilanul localităţilor, în timpul zilei, să umble ursul, pentru că viaţa oamenilor este pusă în primejdie.

În primele şase luni ale acestui an am avut mai multe apeluri la 112 – 242 – faţă de anul trecut când, pe parcursul a 12 luni, au fost numai 71 de apeluri. Dacă ursul a intrat într-o gospodărie, oricum nu se poate face mimic. Vine Jandarmeria şi încearcă să-l alunge. Consider că ar fi necesar şi util să găsim o soluţie juridică în care putem îndepărta urşii din localităţile judeţului Covasna„, a precizat prefectul de Covasna, potrivit Agerpres.

Numărul de urşi este de 1.800-1.900 de exemplare în Covasna. Numărul suportabil ar fi de 700-800
Potrivit datelor Agenţiei de mediu judeţene, numărul de urşi se cifrează undeva la 1.800-1.900 de exemplare, a arătat prefectul, iar specialiştii susţin că în arealul judeţului Covasna – fond forestier – numărul suportabil de animale ar fi de 700 – 800.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine că „din Bucureşti se văd altfel lucrurile”, iar cei care iau apărarea urşilor să vină să vadă la faţa locului ce se întâmplă, „nu doar în desene animate”.

Susţinem demersurile domnului ministru (al Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) Tanczos Barna, care este chiar din regiune şi este singurul ministru care înţelege perfect ce se întâmplă în arcul carpatin. De altfel, în ultimii ani am trimis cred că bilunar o plângere sau informare despre problema crescătoare a urşilor în viaţa noastră cotidiană. Nu există comună, nici oraş în judeţ în care să nu fi existat un caz de apariţie. La Sfântul Gheorghe, un alergător între două localităţi a fost atacat, nimicit de un urs, este şi acum în spital.

Ordonanţa cu siguranţă ne ajută. Nu este o rezolvare definitivă şi totală, dar este un pas foarte important, pentru că introduce în primul rând decizia la nivel local, judeţean, a rezolvării problemei şi în plus introduce intervenţie imediată, pentru că acum, cu birocraţia din România, s-a prelungit săptămâni întregi„, a explicat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, este necesară o intervenţie imediată. „Am simţit pe pielea noastră cum din Bucureşti se văd altfel lucrurile. (…) Eu cred că n-ar mai trebui să vorbească cei care n-au văzut ursul în viaţa lor, au văzut numai în desene animate, că nu mai intervină în această speţă, pentru că aici este vorba despre viaţa oamenilor, despre avuţia oamenilor. Eu nu sunt împotriva urşilor, am fost tehnician silvic, sunt în inima mea şi eu verde, dar un verde mai deschis, nu unul întunecat. Asta înseamnă că vrem să restabilim echilibrul verde între om şi urs, pentru că în ultimii 5-6 ani a fost răsturnat acest echilibru.

În Covasna, în 5 ani, am ajuns la peste 1.900 de exemplare, asta însemnând o creştere de 50%, o creştere exponenţială. (…) Cred că motivul principal pentru care ei vin în localităţi este înmulţirea. Urşii mai puternici care sunt în munţi alungă urşii mai puţin puternici, care trebuie să mănânce undeva. Însă, dacă un urs a gustat o hrană uşoară, n-o să se mai întoarcă în pădure după zmeură şi furnici„, a explicat preşedintele CJ Covasna, mai scrie sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *