Skip to content
Politică

Primarii liberali din județul lui Oprișan se plâng că sunt aproape de faliment. Ce îi cer baronului de Vrancea

27 de localităţi rurale din Vrancea, care au cheltuit banii şi sunt în impas, aşteaptă o rectificare bugetară de la Guvern. Liberalii vranceni s-au plans, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, de situaţia falimentară a primăriilor lor, potrivit realitatea.net.

Lipsa banilor pentru asigurarea salariilor, a activităţii şi a proiectelor a fost reclamată de Valerică Zamfirescu, primar Slobozia Bradului, şi de Nistor Bratosin, primar Urecheşti. Decizia guvernanţilor de a aloca cate 1,5 milioane lei la primării, indiferent că deservesc localităţi mai mici sau mai mari, a condus la finalitatea că, în cazul comunelor mari, la jumătatea anului, se apropie falimentul. În această situaţie ar fi, potrivit declaraţiilor lui Zamfirescu, 27 de localităţi vrancene conduse atat de primari PNL, dar şi PSD.

“27 de primării sunt grav afectate financiar, sunt aproape de faliment. Slobozia Bradului are nevoie de 31 de miliarde lei vechi la rectificare, nu am avut bani pentru proiecte, iar societăţile comerciale care au lucrat şi pe care nu le-am plătit m-au acţionat în instanţă. Numai trei societăţi mi-au imputat suma de cinci miliarde lei vechi, pentru că mi-au trecut şi penalităţi şi întarzieri. Tribunalul Bucureşti a decis că trebuie să plătesc peste trei miliarde lei vechi la societatea de sisteme fotovoltaice. Iluminatul public este întrerupt de două luni, ne-au luat şi contorul, pentru că nu am putut plăti. Am pus din buzunar 139 de milioane lei vechi pentru a plăti avize.

În pericol suntem şi la alimentarea cu apă, am convenit să dăm cu program pentru a avea posibilitatea de a plăti facturile. Am ajuns în situaţia de a avea 44 de copii bolnavi cu hepatită din această cauză. Am nevoie de 8,5 miliarde lei vechi pentru asigurarea salariilor. Cea mai mare problemă este că nu am ce să încasez de la populaţie şi numai cu sprijinul Guvernului putem ieşi din impas. Am făcut adrese la Guvern, la Ministerul de Finanţe şi mi s-a răspuns prin Prefectura Vrancea, despre care ştim că este condusă de oamenii PSD, făcandu-se referire la legi, de parcă eu nu aş cunoaşte legislaţia”, a declarat Valerică Zamfirescu.

De o situaţie similară s-a plans şi colegul său de la Urecheşti.

“Gradul de colectare a banilor de la populaţie este scăzut, oamenii sunt din ce în ce mai sărăciţi. Comunele liberale, la rectificări, au primit 0 lei. Nu mi-am făcut speranţe că mi-ar da ceva, dar Marian Oprişan nu dă de la el, nu-mi dă mie personal, dă pentru o comunitate. Nu cred că există primar în judeţ sau în ţară care nu ar dori să facă ceva în comuna lui. Avem probleme la asigurarea co-finanţărilor, am probleme la asigurarea lucrărilor de reparaţii la o şcoală care stă să se dărame, legislaţia privind atestatele de producător este slabă şi nu încurajează ţăranii”, a reclamat şi Nistor Bratosin.

Cei doi edili îşi pun speranţe în demersurile pe care le-ar putea face Săpunaru la Bucureşti însă au declarat la întalnirea cu presa că ar fi pasibil de “trafic de influenţă” dacă va încerca să discute rezolvarea problemelor financiare.

Nouă comune PNL din judeţ au nevoie de bani. Potrivit unei situaţii a partidului, Jitia are nevoie de 1,2 milioane lei, Slobozia Bradului de 3,1 milioane lei, Păuneşti de 508.000 lei, Andreiaşu de Jos de 500.000 lei, Vizantea-Livezile de 663.400 lei, Jariştea de 350.000 lei, Homocea de 650.000 lei, Chiojdeni de 350.000 lei şi Sihlea de 600.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *