Primarii USR și-au mărit salariile. Nicușor Dan, mai mulți bani decât Președintele

Nicușor Dan, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR a câștigat primele primării în 2020 și imediat cum a ajuns la controlul orașelor a decis să bage mai mulți bani în buzunare. Primarii USR și-au mărit salariile cu sume impresionante, iar unii s-au ales cu dosare penale pentru bonusurile nelegale pe care și le-au acordat singuri.

Nicușor Dan, salariu mai mare decât Iohannis

În 2020, Gabriela Firea declara un salariu anual de la Primăria București de 181.206 lei. Nicușor Dan nu s-a mulțumit cu această sumă și a decis să-și mărească salariul.

În 2023, Nicușor Dan a primit 195.910 lei de la Primăria București. Dar nici acest salariu nu era suficient pentru actualul primar și a decis să-și mai acorde o mărire de salariu. În decembrie 2023, Nicușor Dan a emis o dispoziție cu scopul de a-și mări indemnizația cu 50% pe motiv că implementează fonduri europene.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, se stabilește indemnizația lunară a domnului Nicușor Dan Daniel, primar general al Municipiului București, în cuantum brut de 36.225 lei (24.150 lei + 50% majorare pe perioada implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile), în limita bugetului aprobat cu această destinație”, se arată în dispoziție, potrivit gandul.ro.

Nicușor Dan devine politicianul cu cel mai mare salariu, deoarece nici măcar Klaus Iohannis nu ajunge la aceste sume. În 2023, Președintele României a declarat un venit anual de 181.944 lei pentru funcția pe care o are în stat. Nicușor Dan consideră că merită un bonus pentru că implementează proiecte cu finanțare UE, deși este plătit de bucureșteni tocmai pentru a face acest lucru.

Clotilde Armand, dosar penal

În 2020, Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, declara un salariu anual de 131.412 lei de la Primăria pe care o conducea.

Clotilde Armand și-a mărit salariul de primar imediat cum a ajuns la conducerea Primăriei Sector 1. Astfel, în anul 2021 primarul USR a încasat 175.770 lei de la Primăria Sector 1, o creștere de peste 30%.

Clotilde Armand nu s-a mulțumit doar cu salariul de primar și a obținut și bonusuri nelegale din proiectele cu fonduri europene. În 2022, Armand s-a numit pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene și a băgat în buzunare 18.720 de lei.

Clotilde Armand este urmărită penal în acest caz, iar procurorii arată că aceasta nu a respectat legea atunci când s-a numit pe sine în funcția de manager de proiect, deși în același timp era și primar.

„suspecta a semnat o dispoziție prin care s-a desemnat manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupție”, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi, ca urmare a acestui act, a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităților prestate in calitatea de manager de proiect”, precizează procurorii.

Din calitatea de primar, Clotilde Armand a semnat dispoziții prin care și-a mărit indemnizația pentru funcția de manager de proiect. Clotilde primarul mărea salariul pentru Clotilde managerul. Clotilde primarul a desemnat-o manager de proiect tot pe Clotilde.

Sursă foto: Facebook/ Clotilde Armand

Allen Coliban

Allen Coliban, primarul USR din Brașov, a decis să-și mărească salariul după ce a ajuns la conducerea Primăriei. Chiar dacă a pierdut 191 de milioane de lei din fondurile UE, Coliban consideră că merită un salariu mai mare la conducerea orașului.

În 2020, George Scripcaru, fostul primar, avea un salariu anual de 157.704 lei. În 2022, Allen Coliban a băgat în buzunare 164.268 de lei. Încă din primul an de mandat, primarul USR și-a mărit salariul cu aproape 7.000 de lei. Mai mulți bani în buzunarele lui Coliban, mai puține fonduri UE pentru Brașov după 4 ani sub administrația USR.

Allen Coliban, sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: