Skip to content
Societate

Primăriile marilor orașe anunță târguri de Crăciun. Medicii sunt îngrijorați: Vor determina o magnitudine crescută a unui posibil val 5

Inquam Photos / Octav Ganea

Primăriile mai multor orașe mari din țară – București, Sibiu, Brașov sau Suceava – au anunțat că anul acesta, după o pauză în 2020 cauzată de pandemie, vor organiza târguri de Crăciun. Numai că pandemia nu s-a terminat, ba dimpotrivă, specialiștii vorbesc tot mai apăsat despre un val 5 deosebit de agresiv. Contactați de PS News, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, epidemiologul Doina Azoicăi și vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, medicul Corneliu Florin Buicu, avertizează că organizarea acestor târguri vor complica situația epidemiologică în România.

Nelu Tătaru cere implicarea autorităților locale

Fostul ministru al Sănătății, medicul Nelu Tătaru, a explicat că o astfel de decizie ar trebui luată spre sfârșitul lunii noiembrie, ținându-se cont totodată de „implicarea autorităților locale”.

„E o decizie de care putem vorbi, în funcție de evoluția pandemiei, după 25 noiembrie. Ține foarte mult de implicarea autorităților locale, dincolo de niște reguli. Cooptarea acestora la implementarea și verificarea respectării regulilor e cheia unei vieți cvasinormale după un val de amploarea valului 4”, spune Nelu Tătaru.

Corneliu Florin Buicu: O astfel de manifestare va favoriza apariția unui număr mare de îmbolnăviri

Medicul, deputatul PSD și vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, susține că organizarea târgurilor de Crăciun „va determina o magnitudine crescută a unui posibil val 5”.

„Având în vedere experiența prin care am trecut în vară când, chipurile, toate lucrurile au fost foarte relaxate și efectele le-am văzut în toamnă, organizarea oricăror manifestări care să nu respecte regulile de distanțare fizică, de purtat mască ne va duce către un val 5.

O manifestare la care să participe multă lume, unde să nu se respecte regulile sanitare, va favoriza apariția unui număr mare de îmbolnăviri, dublat și pe numărul mic al ratei de vaccinare. Orice manifestare de acest tip va determina o magnitudine crescută a unui posibil val 5”, spune Corneliu Florin Buicu.

Doina Azoicăi: Organizarea acestor acțiuni, la acest moment, nu este oportună

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, susține că nu este de acord cu organizarea târgurilor de Crăciun în contextul pandemiei de coronavirus, însă a explicat că în cazul în care aceste manifestări vor avea loc, se pot face doar „cu respectarea unor condiții foarte stricte”.

„Chiar dacă există o scădere a numărului de cazuri, toate aceste manifestări, indiferent de cum sunt ele, cultural, economic, politic, trebuie să se limiteze la un număr redus de persoane și, categoric, trebuie atenționată populația că, în situația în care nu este vaccinată, riscurile foarte mari, atât pentru ei, cât și pentru cei care participă la aceste activități.

Neorganizarea acestora s-a văzut că nu poate fi un model valabil pentru România. În situația în care se organizează și sunt primite avizele pentru a fi organizate, acest lucru se poate face numai cu respectarea unor condiții foarte stricte.

Din punctul meu de vedere, al epidemiologului, consider că organizarea acestor acțiuni în care va exista o cumulare de persoane, la acest moment nu este oportună.

În cazul în care se vor organiza astfel de acțiuni, este nevoie ca măsurile să fie foarte bine aplicate și riguros respectate”, conchide Doina Azoicăi.

Recent, conducerea primăriei Capitalei  a anunțat că două târguri de Crăciun vor fi deschise în București. Primul este Bucharest Christmas Market, care va fi inagurat în Piața Universității, pe 26 noiembrie și va fi deschis până pe 26 decembrie, cu implicarea municipalității.

Pe când cel de-al doilea târg de Crăciun va avea loc în Piața Constituției și se va desfășura sub organizarea unui operator privat.

Accesul se va face pe bază de bilet, care poate fi cumpărat online sau direct la intrare, în baza certificatului verde.

Și orașul Sibiu va avea Târg de Crăciun anul acesta. Târgul se va desfășura în perioada 26 noiembrie (ora 19:00) și 2 ianuarie.   ” Anul acesta magia Crăciunului revine în Piaţa Mare, în perioada 26 noiembrie – 2 ianuarie! Vom avea o ediţie adaptată noilor condiţii de siguranţă, astfel încât să ne putem bucura pe deplin de Sărbători”, au transmis, joi, organizatorii Târgului de Crăciun din Sibiu.

Târgul de Crăciun din Brașov din Piața Sfatului – festivitățile încep cu Aprinderea Bradului de Craciun şi deschiderea oficială a Târgului de Crăciun. Concerte de colinde, muzică corală, soliști și formații de muzică ușoară și populară vor întregi atmosfera feerică a târgului.

Pe de altă parte, Christkindlmarkt, faimosul târg de Crăciun din Munchen, a fost anulat. Anunțul a fost făcut de primarul Dieter Reiter, care a spus că situația dramatică din spitale și creșterea infectărilor nu i-au dat o altă opțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *