Skip to content
Politică

Primăriile, sufocate de valoarea prea mare a facturilor: Am ajuns să plătim și de 10 ori mai mult, lucrurile au luat-o razna

Inquam Photos/Octav Ganea

Tot mai multe primării se plâng că nu mai fac față facturilor și cer intervenția de urgență a Guvernului. Călin Bibarț, primarul din Arad, a declarat, pentru B1 TV, că a ajuns să plătească și de zece ori mai mult. Acesta insistă că Guvernul trebuie să ajute cu bani toate administrațiile locale din țară, dar să intervină și pe piață pentru a stabiliza prețurile: „ce se întâmplă acum a luat-o cu totul razna”.

Nu suntem chiar în pericol de a rămâne în frig ca-n alte părți, dar, ca oameni gospodari, tragem semnalul de alarmă din timp, așa cum în vară și în toamnă am spus că nu vom putea rezista cu aceste prețuri și va fi foarte foarte greu să plătim de 10 ori mai mult, că în februarie anul trecut era 80 de lei megawattul și în noiembrie și în alte luni din sezonul rece am ajuns să-l luăm și cu 800 de lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar enorm pentru o administrație locală fără a avea nicio posibilitate de intervenție, că noi nu putem interveni la prețurile din energie și gaze.

Acum, semnalul de alarmă pe care îl trag e că, dincolo de aprobările bugetare pe care le facem și alocările în limitele legii pe care le putem da către societatea de termoficare, vom avea și o problemă de lichidități, că acum furnizorii de gaz îți dau cantitățile solicitate doar cu plata în avans, ceea ce însemană că tu trebuie să ai banii în cont și să faci plățile. (…) În plus, o primărie mai are și alte plăți de făcut, subvenția la tramvaie și curentul electric de la iluminat sunt două exemple”, a declarat primarul Călin Bibarț, pentru B1 TV.

Soluțiile propuse de primarul Călin Bibarț la criza facturilor

Rezolvarea e cea pe care o spun de câteva luni. O intervenție serioasă pe două paliere: de urgență financiar să ajute administrațiile locale din toată țara și a doua de intervenție pe piață și pe prețurile de gaz. Eu înțeleg de liberalizare, dar ce se întâmplă acum a luat-o cu totul razna. E peste puterile unor administrații locale să susțină financiar așa ceva”, a mai spus primarul din Arad.

Acesta a precizat că în eventualitatea în care s-ar întrerupe furnizarea de agent termic, circa 20.000 de apartamente ar putea fi afectate.

Totuși, a precizat primarul, e greu din punct de vedere tehnic să se reducă numărul de ore în care se furnizează agentul termic: „Ce economisești la un moment dat cheltuiești să reîncălzești la parametri agentul care e în tot circuitul orașului”.

Călin Bibarț a mai spus că are plata făcută în avans pe zece zile și că au fost situații în care au plătit jumătate de milion pe zi, dar au plătit și două milioane pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *