Skip to content
Politică

Primarul anticorupție de la Târgu Mureș, sfătuit de liberala penală a clanului Mailat

" "

Pe modelul lui Dominic Fritz de la Timișoara sau Nicușor Dan la București, în centrul Ardealului noua vedetă politică este Soos Zoltan, proaspătul primar de la Târgu Mureș.

Deși este etnic maghiar, Soos a refuzat să candideze din partea UDMR, a beneficiat de o campanie electorală profesionistă, de tip corporatist, unde culoarea dominantă a fost una neobișnuită, … roz-magenta.

" "

“Independentul” Soos a îmbrățișat o agendă reformistă-anticorupție, făcându-și campania deopotrivă în limba maghiara și în limba română, iar în septembrie 2020, a înregistrat o victorie nesperată și neașteptata. Soos a fost votat și de români, și de maghiari. La fel ca Dominic Fritz sau Nicușor Dan, a vorbit mai tot timpul despre corupția vechilor politicieni.

“Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune… mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri”, a declarat primarul de la Târgu Mureș în ziua în care a fost ales.

Soos Zoltan, ”primarul anticorupție” din Târgu Mureș (Foto: sooszoltan.ro)

Și, totuși, Soos Zoltan, similar oarecum cu Nicușor Dan, nu este deloc un novice în politică, deși la prima vedere poate părea așa. Amândoi au fost în proximitatea politicii la vârf, iar Soos și Dan știu că declarațiile din campanie sunt doar pentru publicul larg. Când ajungi în funcție, însă, trebuie aplicată strategia “real politik”, adică să te adaptezi la situația din teren și să faci compromisuri.

Nicușor Dan a promovat deja diverse personaje lipsite de CV pentru funcții in primăria Capitalei și chiar și Dominic Fritz a numit un condamnat penal la regia de termoficare a Timișoarei. L-a demis după câteva zile, după revolta alegătorilor USR. La rândul său, primarul de la Târgu Mureș – independent, teoretic -, sta la mâna voturilor UDMR și PNL din Consilul Local.

La câteva săptămâni după alegeri, votanții lui Soos Zoltan au putut constata deja compromisurile pe care noul “primar anticorupție” le-a făcut deja: a numit-o în funcția de consilier principal pe Ionela Ciotlăuș, trimisă în judecată pentru fapte grave de corupție. Ciotlăuș provine din vechea garda politică a orașului Targu Mureș, a ocupat funcția de viceprimar PNL într-un mandat controversat alături de ex-primarul Dorin Florea, la rândul său cercetat penal în diverse dosare.

Ionela Ciotlăuș, trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupție, este consilierul principal al ”primarului anticorupție” Soos Zoltan (FOTO: zi-de-zi.ro)

Surse politice susțin că Ionela Ciotlăuș este primarul de facto al orașului Târgu Mureș și, deși Soos Zoltan îi cunoaște problemele penale, a decis fără să stea pe gânduri să o aducă în echipa de la primărie. Promisiunile anticorupție ale primarul Soos nu pot rivaliza cu influența pe care Ionela Ciotlăuș o avea și o are în continuare în mediul politic și financiar din Mureș.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Ionela Ciotlăuș într-un dosar de evaziune fiscală alături de Virgil Mailat, magnatul de la Bere Mureș, un controversat om de afaceri mureșean cu conexiuni în politică. Mailat a tras sforile în politica locală ani de zile. Nu întâmplător, fosta sa angajată, Ionela Ciotlăuș, a ajuns viceprimar al orașului Târgu Mureș din partea PNL.

Actuala sfetnică a “primarului anticorupție” a fost director economic al companiei APCOM Select SA, deținuta de familia Mailat. Ciotlăuș este acuzată că a facilitat și a săvârșit infracțiuni de evaziune fiscală, complicitate la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. Prejudiciul în cauză este de aproximativ 300 de mii de euro.

" "

1 comentariu la “Primarul anticorupție de la Târgu Mureș, sfătuit de liberala penală a clanului Mailat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *