PSnews

Opinii

Primarul Capitalei, plonjon nefiresc în apărarea RADET. Firea, corigentă la legislație europeană

Între o vacanță în Grecia și înființarea câte unui SRL în subordinea Consiliului General, primarul Gabriela Firea își aduce aminte că munca în administrația publică presupune și luarea unor decizii. În mod normal, acestea ar trebui să fie în favoarea cetățeanului.

În mod nenatural, Gabriela Firea iese la rampă pentru a reclama faptul că diverse personaje îi recomandă să limiteze seria de investiții în gaura neagră denumită RADET, o companie aflată an de an pe lista neagră a datornicilor Elcen, ca urmare a managementului defectuos menținut în ultimele două decenii.

„Cel mai mare pericol vine de la reprezentantii unor companii private care doresc cu toată forța să facă afaceri în continuare în acest domeniu. Ni se dau semnale explicite să o lăsăm mai moale cu organizarea și investițiile la RADET pentru că există firme interesate să cumpere cu totul pe doi lei RADETUL.

Vin informații că Veolia vrea să preia RADET pentru că a mai preluat câteva în țară și a văzut că se poate și fără competiție serioasă”, a ținut să precizeze primarul Capitalei într-o intervenție televizată la Antena 3.

Cazul RADET este o boală cronică a administrației locale din București, mamutul din sfera serviciilor rezistând pe piață doar prin acumularea constantă a datoriilor către furnizori.

Astfel, RADET, societate aflată sub controlul Consiliului General al Capitalei, înregistra la mijlocul anului trecut o datorie de 3,6 miliarde lei (800 milioane euro) către Elcen, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei. Situația este una întâlnită an de an în relația RADET-Elcen, furnizorul de energie termică și apă caldă din București complăcându-se în rolul de datornic încă din 1996, primul an în care a funcționat în subordinea administrației publice locale.

Îngrijorarea Gabrielei Firea pare de-a dreptul nejustificată, în contextul în care Veolia este singurul partener corect al Consiliului General din sfera serviciilor publice, compania franceză reușind să rentabilizeze activitatea Apa Nova și să inițieze un amplu program de modernizare a infrastructurii de apă/canal la nivelul Capitalei, printr-un program cu finanțare de la Banca Mondială.

În plus, recomandările de a limita investițiile în RADET s-ar putea să nu fie motivate atât de interesul unor companii de prelua o gaură neagră prost manageriată de către edilii perindați prin scaunul de primar general în ultimele două decenii, cât de legislația europeană antimonopol care interzice unui producător din sectorul energetic să fie și distribuitor  al energiei produse.

Sigur, în ciuda unei anchete similare derulate de Comisia Europeană în cazul Gazprom, legislația la nivel comunitară poate să fie un imens mister pentru un primar de Capitală europeană abia instalat în funcție de un an.

Chestiunea preluării RADET de către o companiei privată, fie gratis, fie pe 2 lei, fie pe o sumă ceva mai mare presupune și îndeplinirea unor pași necesari în acest proces.

Unul dintre aceștia ar fi derularea unui audit în cadrul societății, o chestiune pe care nici măcar Gabriela Firea s-ar putea să nu o dorească în acest moment, ținând cont că a bifat deja o iarnă în fruntea Primăriei și este posibil să fi influențat prin decizii aflate cel puțin la limita legalității menținerea mamutului RADET pe piață.

Un istoric al disputelor legale dintre RADET și Elcen, arată că, în 2008, primarul general al Capitalei s-a angajat printr-un protocol încheiat între cele două părți să plătescă în mod eșalonat datoriile restante de la acel moment: 743,3 milioane lei.

În 2009, după achitarea unor tranșe de 484, 4 milioane lei, Primăria pe care o conduce în acest moment Firea rupe înțelegerea cu Elcen și refuză plata restului datoriilor.

Prin 2013,  guvernul Ponta încearcă o fuziune sub cele două entități, proiect tras pe linie moartă de Ministerul Justiției din cauza unui precedent de neconstituționalitate creat în cazul trecerii acțiunilor Portului Constanța către autoritatea publică locală.

Însă, ideea fuziunii unei singure entități care să fie trecută în subordinea Primărie Capitalei nu a fost abandonată nici acum de factorii de decizie, chiar și cu riscul declanșării procedurii de infringement în sector de catre CE.

Însă, această chestiune pare, de asemenea, să fi scăpat atenției Gabrielei Firea, mult mai ocupată cu creionarea unor adevărate teorii ale conspirației în care diverși „răuvoitori” i-ar lua de pe cap cea mai neperformantă societate aflată în grija sa.

Cu mențiunea că o preluare a RADET de către Veolia ar putea fi un miracol, pentru care Gabriela Firea ar trebui să bată mai multe plecăciuni în fața moaștelor și icoanelor față de care manifestă o atracție deosebită, așteptăm și publicarea datelor financiare pe perioada iunie 2016-iunie 2017 pentru a ne lămuri dacă RADET reprezintă un activ care ar merita păstrat de o administrație locală în vederea eficientizării societății sau a rămas aceeași vacă de muls de care s-au folosit toți primarii generali ai Capitalei în ultimii 20 de ani.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi