Skip to content
Politică

Primarul comunei Deveselu, șpagă enormă pentru drumul militar ce duce la scutul antirachetă

Digi24.ro
" "

Direcția Națională Anticorupție(DNA) l-a trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită “sub forma pretinderii” pe primarul comunei Deveselu, Ion Aliman.

Se pare că în anul 2015, edilul ar fi cerut şpagă 70.000 de lei, reprezentând un comision de 5% din contractul de reabilitare drumuri comunale din localitate, printre care şi drumul militar de 620 de metri care duce la baza militară de la Deveselu , porțiune care leagă DN 54 Caracal – Corabia de baza militară de la Deveselu,, acolo unde este instalat scutul militar antirachetă al NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord).

" "

Inculpatul Aliman Ion a dorit să ţină blocaţi aceşti bani până la momentul negocierii şi stabilirii unui comision, pentru sine, cu titlu de mită, în legătură cu drumul militar ce fusese finalizat de SC (…..) SRL la 17.06.2013, aşa cum rezultă şi din declaraţiile martorului (…..)”, reiese din rechizitoriul procurorilor, citat de g4media.ro.

Costurile de reabilitare ale drumurilor, printre care și porțiunea de 620 de metri ce duce la scut, se ridicau la peste 9,2 milioane de lei.  Potrivit documentului DNA, numai drumul militar a costat aproape 1,3 milioane de lei. Din nefericire pentru Ion Aliman, comisionul de 5% nu a mai ajuns la el, dar au ajuns procurorii DNA care l-au trimis în judecată.

“Noi ne-am îndeplinit deja o mare parte dintre condiţiile pe care trebuia să le asigurăm. Astfel, lucrările la sistemul de canalizare şi la cel de alimentare cu apă sunt finalizate în proporţie de 97 %, iar la staţia de epurare estimăm că vom termina totul în următoarele două luni maximum. Mai rămân drumurile, pe care am decis să le modernizăm anul viitor deoarece acum sunt desfundate după introducerea canalizării şi reţelei de apă potabilă”, a declarat primarul localităţii Deveselu, Ion Aliman pentru Adevarul în 2013. De asemenea, tot în cadrul aceleași declarații, primarul a precizat  că americanii nu vor avea probleme cu drumul de 600 de metri ce duce către baza militară, acesta având întâietate şi fiind acum asfaltat.

La 13 septembrie 2011, România a semnat cu SUA un Acord privind găzduirea la Baza Militară Deveselu a unei Facilităţi pentru a sprijini Abordarea Adaptivă în Etape a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice. Acest document a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 şi prevede amplasarea şi operarea în România a unui sistem terestru Aegis Ashore de apărare antirachetă, parte a contribuţiei SUA la apărarea antirachetă a NATO.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *