Skip to content
Video

Primarul Daniel Florea, anunț în premieră: Cel mai mare proiect din 1989 încoace! EXCLUSIV

Seria interviurilor video PSnews.ro cu edilii bucureșteni a continuat joi, avându-l ca invitat pe Daniel Florea, primarul Sectorului 5.

Discuția a debutat cu bilanțul celor 16 luni de mandat edilitar, cu accent pe una dintre principalele promisiuni din campania anului 2016: construirea unor locuințe sociale. Cu acest prilej, politicianul a făcut un anunț în premieră: a precizat că Guvernul, în ședința de miercuri, a deblocat „cel mai mare proiect de dezvoltare imobiliară din fonduri publice din 1989 încoace” – respectiv constuirea a 110 locuințe sociale în zona Șoselei Antiaeriene, plus locuințe de serviciu pentru diverse categorii de bugetari, plus prima maternitate din Sectorul 5 al Bucureștilor.

„Sunt mândru să vă anunț că stăm foarte bine, în sensul că în anul 2008 s-a dat o hotărâre de Guvern prin care 110 hectare de teren de pe (Șoseaua – n.r.) Antiaeriană treceau de la Ministerul Apărării la Primăria Sectorului 5, pentru a se construi niște locuințe numai prin ANL (Agenția Națională de Locuințe – n.r.). În ședința de Guvern de ieri (miercuri – n.r.), s-a deblocat această situație și ni s-a dat voie să facem dezvoltare urbană prin orice sursă de finanțare legal atrasă. Asta înseamnă că putem să facem nu numai prin ANL; putem să facem și din fonduri europene, și din fonduri proprii, și din fonduri de la Guvern, și din împrumuturi, și pe planul Juncker… Și atunci lucrurile sunt deblocate.

Am predat către ANL trei terenuri din sector, pentru construirea de locuințe sociale, dar acest proiect Antiaeriană este cel mai mare program de investiții care se derulează pe zona aceasta de locuințe de pe vremea lui Ceaușescu încoace. Pe acele 110 hectare putem să construim 40.000 de unități locative. Asta înseamnă – la 3,5 persoane pe unitate locativă – undeva la 140.000 de oameni care vor avea o locuință începând din momentul în care vom avea toată documentația gata. În momentul în care noi avem această hotărâre de Guvern, începem să facem Planul Urbanistic Zonal, după care vom trece la identificarea de surse de finanțare și vom demara licitațiile.

Știm exact ce putem să facem: vom face acolo locuințe sociale, locuințe de serviciu pentru persoanele din administrația publică locală, învățământ, medicină, instituțiile importante ale statului (judecători, procurori, polițiști, apărare). Vom face o nouă maternitate, pentru că nu există maternitate în Sectorul 5. Sectorul 5 este una dintre puținele zone din țară cu spor (natural – n.r.) pozitiv (se nasc mai mulți copii decât mor oameni). Vom face o sală polivalentă, vom face parc, biserică, școală, grădiniță, creșă… Este un proiect de mare anvergură care se deblochează acum. Ideile există, documentație preliminară există…

Deci vă dau acum în premieră știrea că s-a deblocat cel mai mare proiect de dezvoltare imobiliară din fonduri publice din 1989 încoace. S-a întâmplat ieri. Și mulțumesc Guvernului pentru asta, a declarat primarul Florea pentru PSnews.ro.

Solicitat să precizeze când va începe lucrul la acest proiect imobiliar, Daniel Florea a dat ca termen aproximativ vara anului 2018.

„Dacă avem gata PUZ-ul… În Sectorul 5, n-a existat niciodată niciun plan urbanistic zonal, ci s-a făcut numai pe niște zone foarte mici și numai pentru dezvoltare privată. Acum ne-am dat drumul la niște PUZ-uri pentru zonele care ne interesează (inclusiv pentru Antiaeriană). Dacă el va dura 4-5 luni, noi în timpul ăsta pregătim documentația și sursele de finanțare și undeva în vara anului viitor vom putea demara lucrările”, a încheiat Florea.

Puteți urmări secvența de la începutul filmării până la momentul 4:56:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *