Skip to content
Politică

Primarul din Satu Mare, dat în judecată pentru calomnie. Adrian Cozma dezvăluie marile probleme cu care se confruntă județul: „Suntem codași. E o realitate!”

colaj PS News

În exclusivitate pentru PS News, Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, răspunde atacurilor primarului municipiului, UDMR-istul Kereskenyi Gabor. Liberalul susține că „din lipsă de argumente, UDMR jignește”, astfel că s-a decis să îl dea în judecată pe edilul Kereskenyi Gabor pentru calomnie.

Totodată, Cozma declară că nemulțumirile sale sunt legate de faptul că municipiul și județul Satu Mare au rămas nedezvoltate. „ Suntem codași la atragerea de fonduri europene, iar alții au rezolvat și problema drumurilor județene de ceva vreme, deși au un relief mai complicat. Noi trebuia să încheiem primii această etapă”, atrage atenția liberalul.

Nu în ultimul, președintele PNL Satu Mare a ținut să precizeze că toate filialele județene ale PNL au autonomie în privința alianțelor locale, drept urmare „pe viitor nu mai e nevoie de clarificări din partea conducerii de la București”.

„Din lipsă de argumente, UDMR jignește. Nemulțumirile mele se leagă de faptul că municipiul și județul Satu Mare au rămas nedezvoltate. E o realitate și asta nimeni nu contestă. Suntem codași la atragerea de fonduri europene, iar alții au rezolvat și problema drumurilor județene de ceva vreme, deși au un relief mai complicat. Noi trebuia să încheiem primii această etapă.

Salariile sunt mici, nu sunt oportunități pentru tineri sau femei. Vecinii noștri din Oradea, din județul Bihor sunt deja în altă ligă. Și acolo a fost un președinte de CJ incompetent, pus de UDMR care n-a făcut absolut nimic. N-are sens să facem comparații fiindcă Ilie Bolojan le-a arătat că face în 6 luni cât fac ei în patru mandate. Legat de mențiunile domnului Stroe vreau să adaug un singur lucru. Toate filialele județene ale PNL au autonomie în privința alianțelor locale. Nu facem noi notă separată, deci pe viitor nu mai e nevoie de clarificări. Pe domnul primar am sa-l dau in judecată pentru calomnie”, a declarat Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, în exclusivitate pentru PS News.

Reacția liberalului vine după ce primarul Kereskenyi Gabor a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma acţionează ca un dictator spunând totodată că este “omul supozitor” care se bagă peste tot.

,,Contrar celor declarate de actualul lider al PNL Satu Mare, nu am văzut nicio demisie din partea colegilor viceprimari. (…) Ciudat că ne acuză de totalitarism o persoană care în propriul partid este denumit micuţul dictator sau omul supozitor, pentru că se bagă în fiecare chestie care nu e treaba lui. Este păcat că acest partid de tradiție a ajuns pe mâna unui oportunist ieftin”, a declarat Kereskenyi Gabor.

Primarul municipiului Satu Mare a mai spus că ,,de-a lungul celor șase ani, UDMR a fost un partener loial față de PNL”, însă, de acum înainte, ”dezvoltarea orașului va continua alături de alți parteneri”.

,,Noi tot timpul am avut relații foarte bune cu Doina Feher, cu Adrian Albu sau cu actualii viceprimari. Dacă sătmărenii spun că orașul merge într-o direcție bună asta se datorează nu numai primarului, ci și echipei. În 2020 am încheiat o nouă alianță cu PNL, chiar dacă în campania electorală candidatul PNL-ului (Adrian Cozma n. red.) a venit cu nenumărate atacuri bazate pe minciuni. Ce se află în spatele acestor atacuri? Liderul PNL dorește să provoace scandal și conflicte interetnice. Iar atunci când este scandal nu se poate construi. Noi mergem mai departe cu parteneri cu care se poate continua dezvoltarea orașului, cu parteneri care doresc ca proiectele noastre aflate în derulare să fie duse la bun sfârșit”, a mai spus Kereskenyi.

DETALII AICI: Scandal PNL-UDMR în Satu Mare. Primarul municipiului spune că „UDMR a fost un partener corect şi loial faţă de PNL”

De la ce a pornit totul

Disputa dintre PNL și UDMR a pornit după ce conducerea PNL Satu Mare a decis ruperea alianței de guvernare locală, marți, într-o ședință a Biroului Politic Județean.

„PNL Satu Mare nu poate gira derapajele administrației totalitare UDMR.(…) Cunoașterea limbii maghiare, condiție la angajarea în Primăria Satu Mare. Nu ar fi fost asta neapărat o problemă, să cunoască și cinci limbi, însă nu poți să stabilești un astfel de criteriu. Încălcarea repetată a accesului la informații publice. (…) Mai mult, vorbim de întârzierea punerii în execuție a unor lucrări din fonduri europene, cum ar fi amenajarea malurilor Someșului. (…) Nici la județ lucrurile nu merg bine. E de ajuns să ne uităm la situația de la bibliotecă, să vedem starea drumurilor din județ, să vedem modul în care sunt administrați banii și cum totul se îndreaptă spre o anumită culoare, spre UDMR. Noi nu putem fi elemente de decor în administrația locală”, a declarat Adrian Cozma.

„Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiție de idei și de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este și în majoritatea din guvernul României, dar face parte și din guvernul de la Budapesta’’, a mai spus președintele PNL Satu Mare.

Adrian Cozma a cerut ieșirea UDMR de la guvernare

Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.

„Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, Viktor Orban nu are ce căuta în România în afara vizitelor oficiale, atunci când e invitat de premier, Președinte sau Parlament. Până la urmă nici asta nu este marea problemă. Problema e la noi. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Faptul că miniștrii ai Guvernului României au aplaudat și susținut politica lui Orban, asta de-abia este o mare problemă pentru noi, pentru România. E clar că e obligatorie o evaluare din punctul ăsta de vedere. Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare. Nu poți să fii vicepremierul României, să fii ministru în Guvernul României, să cânți imnul altui stat, care evident că vizita lui Orban a avut țelul separatist și de altă natură de a promova gândurile și acțiunile Rusiei.

Trebuie să ne înțelegem, nu l-am avut de fapt doar pe Viktor Orban în România, l-am avut pe Putin, o portavoce a lui Vladimir Putin pe care l-am avut în Transilvania. Acesta a transmis ceea ce transmite Rusia de câteva luni încoace sau de câțiva ani încoace. Vicepremierul României nu mai poate să prezinte credibilitate. Este o părere personală ca parlamentar, ca președinte al PNL Satu Mare. Poate greșim noi, reprezentanții celorlalte partide. Dar să nu uităm că domnul Eckstein-Kovács, care nu demult a fost membru marcant al UDMR a condamnat această acțiune. Domnul Tanczos Barna și domnul Kelemen au arătat clar că susțin ceea ce domnul Orban a declarat.

Adică noi astăzi și majoritatea românilor este oripilată de ce a putut să spună acolo premierul Ungariei și domnul Barna Tanczos împreună cu domnul Kelemen aplaudau. Adică vicepremierul și un ministru aplaudau toate acele lucruri care s-au spus acolo. A mai fost un lucru foarte grav, adică un premier al unui alt stat care se află într-o vizită în România să numească «drogați» câteva persoane care cu bun simț au mers și au arătat un banner pe care scria foarte elegant, nu era nimic imoral, nu era nimic ilicit, că «Transilvania este pământ românesc», așa cum și este. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. În mod clar UDMR și-a arătat din nou fața. Aici va trebui în mod clar această situație gândită la rece. Foarte mulți am fost nemulțumiți de ceea ce s-a spus acolo. Nu putem accepta în continuare această politică separatistă pe care o duce UDMR. UDMR trebuie să se hotărască. Este la guvernare în România sau este la guvernare la Budapesta?”, a declarat Adrian Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *