Primarul din Sfântu Gheorghe vrea autonomie după modelul anunțat de Macron în Corsica

Antal Arpad-UDMR
Sursa foto: Facebook / Antal Arpad

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a salutat, joi, poziţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, faţă de autonomia Corsicii, menţionând că este „un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa”.

Antal Arpad, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a arătat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială a autonomiei regiunii în care trăiesc.

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, ‘recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural’ şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.

Citește mai mult AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL